Tři týdny tráví v provizorních podmínkách obyvatelé domu číslo 40, který sousedil s domem zničeným nad ránem 17. února výbuchem plynu. Původně se hovořilo o tom, že se vrátí do svých bytů hned, jak skončí demolice zbytků z domu číslo 39, což mělo být už v tomto týdnu. „Vypadá to, že se ti lidé hned tak stěhovat nebudou," naznačil místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička, jenž dodal, že podle jeho informací bydlí zřejmě většina zmíněných lidí u svých příbuzných.

„Je to záležitost statika, a ten doporučuje, aby byl ten dům stažen lany, aby to bylo bezpečné. Má to být taková jistota, aby se předešlo případným nepříjemnostem," doplnil místostarostu Zdeněk Bartoš, vedoucí odboru investic a správy nemovitého majetku frenštátské radnice.

Statik Josef Pacula ze Vsetína, který byl u domu již pár hodin po výbuchu, vidí stažení zbývajícího bloku domu ocelovými lany jako nutný bezpečnostní prvek. „Když se to zřítilo a následně bouralo, zjistilo se, že mezi panely chybí výztuž, která tam měla už podle tehdejších předpisů být. To ani není klasický panelový dům, je to z takových bloků. A ta výztuž má chránit dům proti mimořádným zatížením," vysvětlil pro Novojičínský deník Josef Pacula.

Z důvodů, jež Josef Pacula uvedl, se rozhodl dům, který ztratil oporu ve třetím bloku, zpevnit. Z trojice domů je dnes dvojice, a aby to splnilo dnešní normy a mohl jsem se pod to podepsat, tak jsem se rozhodl nahradit tu výztuž těmi lany," pokračoval statik Pacula. Lana by vedla zhruba v úrovni stropů ve všech patrech. Statik Josef Pacula se prý trochu obával, že budou obyvatelé domu nadávat, že se stěhování do domovů odkládá. „Ale mají tam dobrého domovníka, a ten říkal, že to nevidí jako problém. Bezpečnost je na prvním místě," dodal Josef Pacula. Podle Zdeňka Bartoše z frenštátské radnice je město v kontaktu s firmou, která má se stahováním staveb zkušenosti a je schopna to realizovat. „Říkali, že pokud by to dostali k realizaci, jsou schopni to udělat od předání staveniště tak za ty tři, čtyři týdny," uzavřel Zdeněk Bartoš.