„Vzhledem k původnímu zamítnutí naší žádosti nám chyběla zhruba třetina celého rozpočtu. Kdyby nám na čtvrteční schůzce pan náměstek hejtmana Folwarczny peníze nepřislíbil, závod by se nejel a Gracia jako taková by skončila. Cyklistická federace by nám soutěž už nikdy neobnovila," říká Miroslav Koláček, spoluorganizátor závodu.

Čtěte také: Gracii hrozí, že se letos vůbec nepojede

Na začátku letošního roku přitom vedení kraje žádost o každoroční příspěvek ve výši 400 tisíc korun zamítlo, a Gracii tak hrozil zánik.

I přes příslib kraje však pořadatelé soutěže vstupují do osobního rizika. Finanční příspěvek totiž musí ještě schválit zastupitelstvo kraje, které by tak mělo učinit v polovině dubna nebo až v červnu. „Pokud by se příspěvek schvaloval až v červnu, byly by s tím spojené další problémy, přesto do toho rizika jdeme a 31. ročník Gracie letos uspořádáme," říká Koláček.

Zdroj: Deník/Libor Běčák

POJEDE SE KAHANEC?

Výpadek v dotacích a budoucnost momentálně řeší i organizátoři motocyklového závodu Havířovský zlatý kahanec, který kraj letos nepodpoří vůbec, a zkrátí se i finanční dotace ze strany havířovské radnice. Ta loni poskytla do rozpočtu závodu 700 tisíc korun, v letošním roce však chtějí radní snížit příspěvkovou částku na pouhých 200 tisíc. Svou roli v tom prý hraje i politický kontext.

Čtěte také: Pojede se Kahanec na okruhu nebo jako protest v ulicích města?

„Jsou jen dva žadatelé, u kterých byl návrh výrazně krácen. Patří mezi ně spolek Prosport, který organizuje motocyklové závody Havířovský zlatý kahanec, a je otázka proč k tomu došlo. Je to dáno tím, že šéfem závodů je pan Hrabčák, který loni přešel z ANO ke KSČM?" ptal se na únorovém zasedání havířovského zastupitelstva bývalý ekonomický náměstek Eduard Heczko (KSČM).

Na situaci se snaží upozornit i samotní motorkáři, kteří kromě plánů na protestní jízdu motocyklů městem vytvořili i elektronickou petici. Ta shromažďuje podpisy proti zrušení Havířovského kahance a v závěru by měla být předána havířovské radnici.

„Mám tento závod rád, a když jsem se dozvěděl o situaci, která kolem jeho rozpočtu panuje, chtěl jsem s tím něco udělat," říká motocyklový závodník Richard Sedlák, který petici na internetu vytvořil.

„Byl to čistě spontánní krok. Hlavním cílem bylo dostat informaci o rozhodnutí zastupitelstva a situaci na zdejší radnici mezi lidi," dodává.

Čtěte vše o Kahanci

Pavla Krůčková