Emoce neopadávají. O ničivém požáru a o případné obnově cenné historické památky, ke které došlo v noci na středu, lidé stále živě diskutují. Názory na to, zda by se měl kostelík znovu postavit, se ale liší. Lidé jsou rozděleni na dva tábory. Jedni volají po sbírce, která by se měla na jeho stavbu zorganizovat, druzí zase říkají, že už ho nic nenahradí, že už by nikdy nebyl tak výjimečný.

Požár dřevěného kostela v Gutech 2. 8. 2017.
Historicky cenný dřevěný kostel v Třinci-Gutech lehl popelem při nočním požáru

„Bolí mě, že kostelík shořel. Jsem pro, aby sbírka na jeho stavbu proběhla. Kostelík byl vždy symbolem obce Gutů, už od středověku. Bez něj je to jako Paříž bez Eiffelovky,“ říká místní obyvatel Petr Krzyžanek. Jeho synovec ovšem ze sbírky není až tak nadšený. „Mrzí mě, že kostelík shořel, ale nemám k němu tak pevné vazby. Byl jsem tou zprávou zaskočen až ohromen. Trávili jsme tam hodně času se sourozenci. Hned poté, co jsem o této tragédii dozvěděl, jsem na své dětství vzpomínal. Byla to památka stará skoro půl tisíciletí, měla své kouzlo a mám na ni hodně pěkných vzpomínek. V úterý jsem kolem jel a viděl jsem ho, dnes už tam není. O sbírce, ale nejsem úplně přesvědčen,“ řekl Jan Krzyžanek.

Jeho manželka Romana Krzyžanková ale s nápadem sbírky souhlasí. I v jedné rodině se tak můžou názory na to, zda kostelík znovu postavit, hodně lišit.

Lidé si hned povšimli kříže, který na místě zůstal stát, ohněm zcela nezasažen. Někteří dokonce mluví o znamení, že by se měl kostel znovu vybudovat. „Tyčí se nad troskami jako malý zázrak. V neděli 6. srpna v 11 hodin u něj bude mše svatá,“ řekl farář Kazimierz Plachta. Podle něj by se nemělo nic uspěchat. „Nikdy už nedosáhneme toho, co bylo uvnitř. Nevím, jestli se bude kostelík znovu stavět, každopádně z něj nemůže být replika. Dnes ráno jsem se probudil s myšlenkami na to, co bude teď. Neříkám, že by se sbírka neměla provést, jen jsme ještě všichni plní emocí a nemá cenu to uspěchat. Lidé mi volají s nabídkou pomoci, nabízejí nám své peníze,“ popsal situaci farář Kazimierz Plachta.

O SBÍRCE SE ROZHODNE V PONDĚLÍ
Podle tiskové mluvčí třinecké radnice Šárky Szlaurové se v pondělí 7. srpna uskuteční mimořádné jednání Rady města Třince, která bude jednat o konání veřejné sbírky na obnovu dřevěného kostelíku v Gutech. „Zároveň vedení města uvažuje o uspořádání benefičního koncertu,“ uvedla mluvčí.

K OBNOVĚ KOSTELÍKA SE CHCE PŘIPOJIT ČESKÝ TĚŠÍN
O tom, jakou formou by město nebo občané mohli podpořit obnovu zničeného dřevěného kostelíka v Třinci-Gutech, jednalo se zástupci ostravsko-opavského biskupství i vedení českotěšínské radnice. Podle starosty Českého Těšína Víta Slováčka jsou zdejší lidé zkázou velice rozesmutnělí a nápad, jak kulturní památku obnovit, chtějí podpořit za každou cenu.

KLÁRA KUBIESOVÁ

Požár dřevěného kostela v Gutech 2. 8. 2017.
Žháři, kteří měli podpálit kostel v Gutech, jsou tři