Karlova Studánka je plná jedinečných dřevěných staveb. Nechce se ani pomyslet na to, kdyby lázeňskou obec postihlo něco podobného, jako bylo nedávné neštěstí v Třinci-Gutech. Tam shořel vzácný dřevěný kostel, podpálila jej trojice žhářů.

Památkáři se pustili do kostelíku v Gutech.
Památkáři se pustili do kostelíka v Gutech

Ve čtvrtek odpoledne 10. srpna vyrazili do Karlovy Studánky hasiči, aby si ověřili, zda zde dokáží v naléhavých případech zasáhnout na všech místech. Kontrola průjezdnosti obcí proběhla společně s policisty. A výsledek byl tristní.

„Preventivní akce policistů a hasičů ukázala, že některá místa úzkých uliček obce Karlova Studánka s parkujícími vozidly jsou pro hasiče velmi nepříjemnou záležitostí. V některých místech mohou projet jen s velkými obtížemi a na do některých míst se pak kvůli parkujícím vozidlům nemohou dostat vůbec,“ informovala o výsledku policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Někteří řidiči stojí se svými vozy mimo vyznačená parkovací místa. Přitom při vjezdu do obce je dopravním značením stanoveno, že řidiči mohou stát s vozidlem pouze na vyznačených parkovištích. „Hasiči se pak v případě záchrany života či požáru nemohou včas dostat k objektům, které jsou v Karlově Studánce převážně dřevěné,“ potvrdila vážné riziko Jiroušková.

Akce ukázala na některé dílčí nedostatky v nevhodném dopravně stavebním řešení v Karlově Studánce. To už hasiči a policisté řeší s vedením obce a novým vedením lázní. Policisté a hasiči budou v kontrolách namátkově pokračovat i nadále.

„V případě zjištěných přestupků, zapříčiněných špatným parkováním motorových vozidel, budou tyto přestupky řešeny blokovou pokutou,“ varovala policejní mluvčí. 

Ilustrační foto.
Tlačenku a sýr z Krnovska ocenil hejtman