Zákonodárci v prosinci určili finanční správě novou pravomoc porovnávat daňová přiznání občanů s jejich majetkem. Cílem takových kontrol je odhalit zatajené příjmy u těch, kteří vlastní výrazně větší majetek, než jaký si mohli pořídit z legálních zdrojů.

Kdo neprokáže, jak si našetřil na svůj majetek, tomu bude dodatečně vyměřena daň, včetně mimořádně vysokého penále až sto procent.

ROZDÍL DESET MILIONŮ

V souvislosti s novým zákonem je nejčastěji zmiňována kauza politika Jaroslava Palase z Krnova, který nedokázal novinářům, spolustraníkům ani policii zdůvodnit, proč jeho nově postavený rekreační objekt v Ludvíkově byl minimálně o deset milionů korun dražší než legální příjmy jeho rodiny.

POLICIE ZASTAVILA VYŠETŘOVÁNÍ

Případem se zabývala Policie ČR, která loni v srpnu zastavila vyšetřování s tím, že hodnota Palasova majetku je sice prokazatelně vyšší než jeho příjmy, ale tato skutečnost sama o sobě ještě není trestný čin.

„Nemám pocit, že bych kdykoliv udělal něco, co by nebylo v souladu se zákonem," vyjádřil se Jaroslav Palas k policejnímu vyšetřování.

Vzhledem k tomu, že nový zákon umožňuje finančnímu ředitelství stíhat rozdíl mezi příjmy a majetkem nad pět milionů, mohla by se hypoteticky vztahovat dodatečná daň a penále také na kauzu Jaroslava Palase.

JAK DALEKO DO MINULOSTI SE PŮJDE?

Hlavním problém nového zákona spočívá v jeho retroaktivitě neboli jak hluboko do minulosti smí daňové úřady při kontrolách příjmů a výdajů zajít. Bude možné podle nového zákona postihovat staré kauzy?

Připomeňme, že Jaroslav Palas v roce 2002 v majetkovém přiznání uvedl úspory 200 tisíc korun a otazníky nad financováním jeho nákladného penzionu v Ludvíkově za desítky milionů se poprvé objevily v roce 2010.

Nový zákon o prokazování původu majetku představila Česká televize v pondělním pořadu ČT24. Připomenula, že kromě Jaroslava Palase měli nesrovnalosti mezi majetkem a příjmy také politici Stanislav Gross (ČSSD), Aleš Řebíček (ODS), Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Hostem ČT24 byl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který hned v úvodu dostal divácký dotaz: „Jak nový zákon o prokazování původu majetku postihne bývalé politiky a jejich majetky? Například kauza pana Palase, jehož legální příjmy by podle policie nestačily na majetek, kterým disponuje?"

Tejc diváky ujistil, že politiky postihne zákon úplně stejně jako všechny ostatní, kterým bude prokázáno, že ho porušili. Současně připustil, že zná i další případy lidí, kteří nedokázali vysvětlit svůj majetek a přesto v politice stále působí.

Moderátor Jiří Václavek mu položil doplňující dotaz: „Tři roky nebo deset let zpětně lze dodanit a prokazování původu majetku může jít ještě daleko víc do minulosti. Může to tedy dopadnout na kauzy pana Palase a dalších?" Podle Tejce se teprve ukáže, které kauzy jsou příliš staré na to, aby bylo možné je postihnout novým zákonem. Každopádně zákonodárci chtěli jít tak hluboko do minulosti, jak jen je to možné, aby zákon nebyl protiústavní.

„Já kauzu pana Palase přesně neznám a nevím, kdy se měl toho jednání, co je mu kladeno za vinu, dopustit, a nevím, zda se nějakého dopustil," odpověděl Tejc diplomaticky na dotazy diváka a moderátora.