Zvláště ženy se těžko vyrovnávají s přebytečnými kilogramy. Vyplynulo to z ankety, ve které odpovídaly na otázky přímo související s vánočními svátky, přebytečnými kilogramy, hubnutím a dietami. Více než polovina žen řeší problémy s váhou a období vánočních svátků považuje za rizikové. Necelých 64 procent dotazovaných žen uvedlo, že má pocit, že by měly zhubnout. Jako nejúčinnější způsob snižování váhy uváděly dotazované ženy kombinaci pohybu a omezování se v jídle.

„Denní příjem kalorií samozřejmě závisí na tom, jak se pohybujeme, jaká je naše váha. Roli hraje i druh práce, kterou vykonáváme. Obvykle platí, že žena by měla mít ideální příjem 2000 kcal a muž by měl mít ideální příjem 2500 kcal. Pokud se však žena rozhodne hubnout, měla by přijímat od 1400 kcal do 1800 kcal," upřesnil Michal Vojáček, ředitel odboru zdravotní péče krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v Ostravě.

Z ankety zároveň vyplynulo, že čtvrtina žen řeší problém s nadváhou pouze držením nejrůznějších diet a zapomíná na pohyb. Ten je často rozhodující. „Je důležité, abychom si udržovali vyrovnaný vztah mezi příjmem a výdejem energie," doplnil Michal Vojáček s tím, že VZP podporuje pohybové aktivity svých pojištěnců.

„V rámci prevence proti vzniku civilizačních onemocnění, kam určitě patří i obezita, nabízíme pojištěncům slevy ve sportovních zařízeních a centrech na podporu snižování nadváhy. Pokud naši pojištěnci pečují o své zdraví například formou dodržování preventivních prohlídek, dostávají možnost čerpat finanční příspěvky na sportovní aktivity," upřesnil Michal Vojáček.