„Naši podnikoví hasiči mají s prací v průmyslových areálech zkušenosti, takže práce řídí,“ sdělil mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Nehoda se stala v pátek 13. října, kdy se třicetitunový autojeřáb při pravidelné údržbě česel výpusti převrátil. Na místě zemřel šestapadesátiletý jeřábník.

Výjezd hasičů k tragické nehodě jeřábu na Dlouhých Stráních. Zdroj: HZSOL

Zdroj: Youtube

Stroj ale zůstal viset na betonové hraně nebezpečně nahnutý nad hladinou, rameno zasahuje do vody. Na něm zůstala zavěšená čtyřtunová traverza, se kterou jeřábník v době havárie manipuloval.

Stroj hned po havárii hasiči provizorně zajistili lany, aby nespadl do nádrže celý.

Na místě sice již v pátek byla těžká technika ze Záchranného útvaru v Hlučíně, ale neuspěla.

Podle Vladislava Sobola je vyproštění nakloněného třicetitunového jeřábu technicky velmi komplikované a bylo nutné vše konzultovat s odborníky.

Je totiž značné riziko, že při samovolném uvolnění těžkého kolosu by se mohlo poškodít elektrárenské zařízení.

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
Po tragické nehodě zůstávají Dlouhé stráně mimo provoz
Cvičení hasičů ze tří zemí se tentokrát koná ve Slovinsku.
Hasiči ve Slovinsku trénují hašení přírodních požárů

Z nádrže jej vyloví dodatečně

„Bylo několik variant, ale už máme schválený postup. Celý jeřáb se spustí do vody tak, aby nebránil provozu elektrárny. Z dolní nádrže pak bude vyproštěný dodatečně,“ vysvětlil mluvčí skupiny ČEZ.

Kdy hasiči začnou jeřáb spouštět dolů, není zatím jasné, příprava může trvat i několik dní. Každopádně okolí nádrže bude po dobu prací pro veřejnost zcela uzavřené policií.

Páteční nehoda elektrárnu Dlouhé Stráně zcela vyřadila z provozu. Elektrárna je schopná najet na plný výkon během desítek vteřin a ve špičkách tak téměř okamžitě doplnit zásobu do elektrizační soustavy v republice.

Za provozu se denně přečerpá 2,6 milionu kubických metrů vody. Největším objemem výroby se po Dlouhých Stráních mohou pyšnit Dalešice a největší klasická vodní elektrárna v České republice Orlík.

Zdolání kovového monstra se na první pohled zdálo nemožné. Tatra 810 4x4 řízená Liborem Václavíkem to dokázala.
VIDEO: V Ostravě padl rekord. Tatrovka se vydrápala na kovové monstrum