„Jsem jeden z mála, kteří se 3D sochařství věnují, je to neprobádaná oblast," říká o sobě mladý muž, který v kuřimské firmě MCAE Systems kombinuje klasické řemeslo, sochařské umění a moderní technologie.

Uměleckou průpravu získával už od dětství, protože jeho matka učila v základní umělecké škole. Přes propagační grafiku se dostal až k sochařině a 3D tisku. „Sochař si musí vybírat techniku podle díla, které chce dělat," vysvětluje umělec. K práci na náhradě za ukradenou Bystroušku se dostal, protože majitele původní sochy ostravsko-opavské biskupství zaujaly jeho práce s 3D tiskem. Zástupci biskupství věřili, že se mu bronzovou lišku podaří obnovit nejvěrněji.

Nejprve si pečlivě naskenoval bludný kámen sloužící lišce polovinu století jako podstavec. „Základní trojrozměrný model Bystroušky vznikl z asi třiceti fotografií, které mi dodali lidé z okolí Hukvald," tvrdí Krhánek. Některé partie, jako je třeba rozkrok, si ale nikdo nevyfotil. „Museli jsme to vymýšlet, ale vyšli jsme ze stylizace původního sochaře a myslím, že jsme se dostali blízko," pousměje se kybersochař.

Základní model vytvořil o přibližně jeden centimetr menší, než byl originál.

„Ten centimetr nahradila plastelína, kterou jsem zpracoval postaru ručně," popisuje Krhánek. Následně vytvořil sádrový odlitek, který v půlce ledna odevzdal do slévárny. Na lišce Bystroušce pracoval od října, ale připravoval souběžně také další projekty.

„Do měsíce může být liška zpátky v hukvaldské oboře," dodává umělec.

Bronzové vypodobení proslulé lišky bude vážit jen několik kilogramů, protože socha bude dutá. „U soch je to běžný postup. Pokud ta původní Bystrouška skončila ve výkupně kovů, zloději si vydělali tak možná na pivo," tvrdí Krhánek. Zato zhotovení nové sochy vyjde mnohem dráž na zhruba dvě stě tisíc korun.