Na vážnou infekční nemoc zemřela 24letá žena, která zřejmě příliš pozdě vyhledala odbornou pomoc. Ani havířovští ani ostravští lékaři ji už nedokázali zachránit.

„Jednalo se o ženu ze sociálně slabé skupiny, která pro své atypické zdravotní potíže vyhledala lékařskou pomoc až v době, kdy došlo k rozvinutí onemocnění," potvrdila krajská hygienička Helena Šebáková.

„Pacientka byla hospitalizována na infekčním oddělení havířovské nemocnice v období od 26. září do 2. října. Všichni zaměstnanci nemocnice dodržovali kvůli charakteru onemocnění bariérový hygienický režim, kdy používali ochranné pláště, štíty, rukavice a další pomůcky. Během hospitalizace však u pacientky došlo ke zhoršení zdravotního stavu, pro který musela být převezena na jiné pracoviště vyššího typu, konkrétně do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," sdělila mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová.

Přestože žena se svými zdravotními obtížemi navštívila lékaře na konci září, hygienici se o pacientce s vysoce nakažlivou chorobou dověděli až po jejím úmrtí 7. října. S vědomím, že nakažených by mohlo být více, provedli pracovníci krajské hygienické stanice opatření u lidí, kteří s nakaženou přišli do kontaktu.

„V této souvislosti byla neprodleně zahájena příslušná protiepidemická opatření ve spolupráci s místně příslušnou plicní ambulancí, pediatry a sociálními pracovníky u osob, které přišly do epidemiologicky významného kontaktu. Tyto osoby byly a jsou podrobeny aktivnímu dohledu," doplnila Šebáková.

Opatření proti případnému šíření nákazy mezi dalšími lidmi se prováděla především přímo v ubytovně, kde nakažená bydlela. „Poskytli jsme hygienikům i policistům maximální součinnost, jakou po nás potřebovali. Na vše jsou sepsány protokoly," řekl Deníku jednatel firmy provozující ubytovnu Januš Kurzeja.

Jak však krajská hygienička Šebáková dodala, právě při vyšetření lidí z okolí zemřelé se u jednoho muže tuberkulóza prokázala. „Muž se léčí a pod dohledem zůstávají i ostatní, protože inkubační doba je poměrně dlouhá," doplnila k případu.

Pro zvětšení obrázku klikněte sem, nebo na obrázek

Tuberkulóza u nás a ve světě.

Lidstvo nad TBC vítězí.