„U samotného zajištění osoby byli dva z nich. Ale přispělo všech pět strážníků každý svým dílem," řekl Deníku šéf městské policie Josef Kužma. „Jedná se o zkušené kolegy. Absolutně perfektně plnili to, co měli v dané chvíli dělat," zdůraznil Kužma. Dosavadní informace naznačují, že pokud by se muže nepodařilo vypátrat a zajistit krátce po činu, v dalších dnech už by to bylo velmi komplikované.

Třineckým strážníkům včera pogratuloval i Petr Klega, vedoucí územního odboru Policie ČR Frýdek-Místek.

„Pachatel byl městskými strážníky zadržen na náměstí Svobody," naznačil Petr Klega a ocenil spolupráci městských a republikových policistů. „Jsem rád, že jsme zbavili Třinec nebezpečného člověka," prohlásil.

Ocenění třineckých strážníků. Zdroj: Deník/Marek Cholewa

Případ z 26. září vyvolal v hutnickém městě vlnu emocí a spekulací.

Obviněný muž měl dívku zneužít poté, co se ztratila během vycházky. Zmizení ohlásili příbuzní dívenky. Policie okamžitě vyhlásila pátrací akci, do které se zapojily desítky strážců zákona, nad městem létal i vrtulník.

Stíhanému muži, který je z Třince, bude před soudem hrozit až dvanáctileté vězení. Trestní sazba může být ovšem vyšší, jelikož dívka nemusela být jeho jedinou obětí.

Podle třinecké starostky Věry Palkovské smutný případ dokládá, že městští strážníci nemusí pomáhat pouze u přechodů u základních škol či v době dopravních problémů.

„Ukázalo se, že mohou pomoci i v případě různých trestných činností," uvedla starostka. Spolupráce s republikovou policií bude podle ní nutná také 19. listopadu, kdy do Třince přijede ostravský Baník, a už nyní je jasné, že toto fotbalové utkání si vyžádá mimořádná opatření.