„Budova je stavebně napojená na českotěšínskou radnici, takže ji úřad využije pro své potřeby. Samozřejmě po nezbytných úpravách,“ uvedla mluvčí města Dorota Havlíková.

Muzeum Těšínska tak nemá přímo v tomto městě prostory, kde by mohlo pořádat pravidelné výstavy. A tento stav nějakou dobu potrvá. Do doby než se podaří zrekonstruovat roky uzavřená hlavní budova muzea, která je už mnoho let uzavřena kvůli nevyjasněnému vlastnictví jedné její části.

„S novým zprovozněním našich výstavních prostor v Českém Těšíně počítáme v horizontu dvou let. To už ovšem budou umístěny v rozsáhlé a zrekonstruované reprezentativní muzejní budově na Hlavní ulici,“ upřesnil ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

V pobočce Muzea Těšínska ve čtvrtek ráno praskla voda, která vytopila budovu. Hasiči čerpali vodu ze sklepa, zaměstnanci muzea vynášeli sbírkové předměty do bezpečí.
Muzeum vyplavila voda, která poškodila vybavení i exempláře

Dodal, že součástí proměny historické budovy muzea bude i adaptace podkroví, určeného muzejní pedagogice a práci s veřejností. „Upraven bude i muzejní dvůr, v němž vznikne prostor, například pro pořádání kulturních aktivit. Pokud nedojde k nepředvídaným zdržením, veřejnosti by se měla budova a její expozice v celé kráse otevřít v roce 2020,“ dodal Zbyšek Ondřeka.

V současnosti probíhá výběrové řízení na dodavatele stavebních prací pro staronové sídlo výstavní budovy. Následovat bude výběrové řízení na dodavatele interiérů.

Projekt rekonstrukce hlavní budovy muzea počítá s maximálním využitím prostor výhradně pro expozice. Administrativní zázemí celého Muzea Těšínska pro všechny jeho pobočky v regionu najde nové sídlo v budově po bývalé střední hotelové škole (dnes po spojení s bývalou integrovanou střední školou Albrechtova SŠ). „Prostor pro expozice proto nebudou „ubírat“ kanceláře početného úřednictva a odborných zaměstnanců, kteří zajišťují provoz Muzea Těšínska,“ řekla jeho mluvčí Iva Lupková.

V souvislosti s faktickým prozatímním zánikem českotěšínských výstavních prostor však nekončí provoz vědecké knihovny Silesia, která rovněž sídlila v budově na Pražské ulici. Badatelé a zájemci o muzejní knihovní fondy se mohou dále obracet na pracovnici knihovny Helenu Macurovou.

Knihovnice Helena Macurová při vysoušení knih.
Noviny pomohly zachránit vzácné knihy poničené vodou