„Máme už stavební povolení a čekáme na jednání s dodavateli. V tomto roce se už nic zásadního dít nebude, nezačneme kopat ani stavět. Našim záměrem je stihnout vše stihnout nejpozději do konce roku 2019. Do té doby máme stavební povolení, které vydal Drážní úřad,“ řekla koordinátorka projektu Renáta Lacko.

Pohled na spodní část sjezdovky skutečně dává tušit, že se tam něco chystá. Je vyhloubena jáma pro základy spodní stanice a terasy pro nové parkoviště.

DVOUSEDAČKOVÁ LANOVKA

Ski areál Severka nyní provozuje čtyři lyžařské vleky. Nejdelší sjezdovka je dlouhá 1,2 kilometru. Stará lanová dráha, která už nedostačovala moderním technickým požadavkům, byla odstraněna na přelomu 70. a 80. let minulého století.

„Nová lanová dráha bude dvoumístná a její kapacitní přeprava bude 1200 lidí za hodinu. Od chráněné krajinné oblasti Beskydy máme zatím povolen pouze zimní provoz“ uvedl správce ski areálu Severka Marek Przepiora.

Důležité podle něj je, aby se vše stihlo nejpozději do sezóny 2019/2020 kvůli stavebnímu povolení, to nesmí propadnout.

PROJEKT ZA DESÍTKY MILIONŮ

Celkové náklady na modernizaci areálu se vyšplhají ke 40 milionům korun.

„Na novou lanovku čekáme už několik let. Co nejlepší komfort pro naše zákazníky je pro nás důležitý. Jezdí k nám spousta rodin s dětmi, ale také školy na lyžařské kurzy. Všichni potají doufáme, že v sezóně 2018/2019 už bude lanovka v provoz,“dodal Przepiora.

Projekt pro modernizaci areálu Rozvoj lyžařského areálu Severka Dolní Lomná byl vypracován již v roce 2009. Jeho realizaci ale protahovaly protesty anámitky ekologických aktivistů, například Hnutí DUHA Olomouc. 

KLÁRA KUBIESOVÁ

Na místě požáru odborníci dokumentují podrobnosti o konstrukci kostela. Zkoumají i rozměry trámů.
O sbírku na obnovu kostela je zájem. Na spáleništi se pracuje