Zámek Dívčí Hrad nabízel k prodeji formou aukce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Minimální kupní cena byla stanovena 5,1 milionu korun s tím, že v případě více zájemců rozhoduje vyšší nabídka.

Podmínkou pro přihlášení do tohoto transparentního výběrového řízení bylo složení kauce ve výši deseti procent minimální kupní ceny nejpozději do konce loňského listopadu.

Bohužel 30. listopadu 2016 nebyla k dispozici ani jediná obálka s nabídkou, kterou by komise mohla otevřít.

CENA ASI PŮJDE DOLŮ

„V prvním kole výběrového řízení nepřišla žádná nabídka. Během prvního čtvrtletí příštího roku vypíšeme druhé kolo," potvrdil Radek Ležatka, tiskový mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. V tomto druhém kole se stát pravděpodobně rozhodně minimální kupní cenu snížit ještě více.

ZÁMEK, KTERÝ NIKDO NECHCE?

Jak je možné, že nádherný zámek, který je dominantou Osoblažska, za pět milionů nikdo nechce? Navíc by za tuto cenu dostal k zámku navrch i přírodně krajinářský park.

„Součástí zámeckého areálu jsou také pozůstatky dvou kašen, kamenný most, ohradní zeď se třemi baštami, barokní sýpka, bývalá konírna a zděná patrová budova upravená na byt správce," potvrdil Radek Ležatka,

Zámek je bývalý majetek Suverénního řádu maltézských rytířů, který na něj neuplatnil nárok podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Zámek byl dlouho ve správě Zdravotnického zabezpečení krizových stavů Příbram.

Když došlo k převodu na ÚZSVM a roznesla se zpráva o záměru prodeje, začala se o zámek zajímat také obec Dívčí Hrad.

Starosta Dívčího Hradu Jan Bezděk začal zjišťovat, zda existuje šance státní zámek bezúplatně převést na obec, protože například v nedalekých Slezských Rudolticích nebo v Linhartovech převedení zámku na obec nebo město odstartovalo rozmach turistického ruchu. Problém je v tom, že i příznivá cena kolem pěti milionů je pro rozpočet tak malé obce, jako je Dívčí Hrad, příliš vysoká.

A stát na bezúplatný převod na obec ve veřejném zájmu nepřistoupil.

Obec už dokonce předběžně konzultovala s památkáři, jak hodnotí její představy o budoucím využití zámku a jaké práce jsou podle nich prioritní na této památce i na okolních budovách. Představy obce o budoucím využití zámku spočívají ve zpřístupnění místním i turistům a v pořádání kulturních a společenských akcí.