Klučina vybraný jako figurant musel na svou příležitost fiktivního tonutí chvíli počkat. K plavčíkovi, který bděl nad bezpečností plavců u kombinovaného bazénu, totiž přišel jiný chlapec, který potřeboval ošetřit drobné zranění nohy. 

Když figurant začal v atrakci plácat rukama a volat o pomoc, plavčík pro něj okamžitě skočil a během několika sekund ho vytáhl z vody. V té chvíli už přibíhal další plavčík, aby kolegovi pomohl. Píšťalkou byli informováni všichni ostatní plavčíci a do ošetřovny byl rozhlasem přivolán lékař, který na koupališti drží službu po celou letní sezonu. 

Plavčíci z havířovského koupaliště prošli cvičením úspěšně.
Plavčíci na koupališti prošli cvičným zásahem

Pomohli by i návštěvníci

Zatímco plavčík zjišťoval, co se chlapci ve vodě stalo a jak na tom je, přidaly se k pomoci další dvě návštěvnice koupaliště. Těm patří poděkování, že nenechaly situaci jen na plavčících a byly připravené dítěti pomoci. Zvláště, když v té chvíli ani samotní plavčíci netušili, že chlapci nic není a jde jen o cvičení. 

Když další plavčíci přinesli nosítka, byl klučina naložen a přenesen na ošetřovnu. Jak plavčíci sami později přiznali, jen samotný běh přes koupaliště s nosítky jim dal zabrat. "A to jsme měli naloženého malého chlapce. S nějakým dospělým chlapem bychom se zapotili mnohem více," řekli.

"Já vůbec netušil, že jde o cvičení. Stál jsem na kraji bazénu a pozoroval návštěvníky, zda je všechno v pořádku. Když jsem viděl kluka, jak se zmítá ve vodě, tak jsem pro něj okamžitě skočil, abych ho vytáhl. Pak jsem pískal na kolegy. Myslím, že to proběhlo asi tak, jak by správně mělo. Ale poznali jsme, že v případě skutečného tonutí by šlo o každou sekundu," řekl Radek Belička. 

Utkání Baník Ostrava - Fotbal Třinec na stadionu v Havířově.
OBRAZEM: Fanoušci Baníku žádné problémy v Havířově nedělali

Plavčíky za zásah pochválil lékař Jindřišek Dolanský, který má jejich tým a bezpečnost na koupališti na starost. "Proběhlo to tak, jak by správně mělo. Důležité je, aby plavčíci dokázali správně rozeznat, že je plavec v nesnázích a nejde třeba jen o nějakou hru. V tomto případě byli u bazénu dva plavčíci, proto mohl jeden skočit pro tonoucího a další mu pak přispěchal na pomoc. Správně také byli informováni další plavčíci. Jedni k místu běželi s nosítky, zatímco ostatní se věnovali dozoru u dalších bazénů. Ta souhra týmu je velmi důležitá," řekl Dolanský. 

Alergická žena zkolabovalaV neděli dopoledne měli plavčíci ostrý zásah. "44letá žena upadla do anafylaktického šoku po bodnutí hmyzem. Alergická reakce byla velmi rychlá. Paní zkolabovala a upadla do bezvědomí. Při pádu na zem si navíc poranila koleno. S plavčíky jsme jí poskytli první pomoc a okamžitě volali záchrannou službu. Havířovským záchranářům patří velké poděkování za velmi rychlý příjezd," řekl Dolanský po zákroku. 

Zdroj: Youtube