Po tradičním vyzvánění zvonů z nedaleké kaple, vypuštění holubů do éteru a zapálení svíce u památníku, moderátorka Jolanta Balon přečetla jména dvaceti osmi Poláků a osmi Čechů, nevinných obyvatel Životic, Horní Suché, Dolní Suché a Dolního Těrlicka, zákeřně zavražděných před třiasedmdesáti lety, 6. srpna 1944 gestapem.

Představitelé města Havířova, okolních obcí a měst, významné osobnosti veřejného, politického a kulturního života, delegace z Polska, příbuzní obětí a další hosté položili k památníku věnce a kytice květů. Krátkými projevy vystoupili: primátorka města Havířova Jana Feberová, předseda ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička a vedoucí představitel PZKO Stanislav Gawlik.

O duchovní rozjímání se postaral evangelický farář Janusz Kożusznik a římskokatolický farní vikář David Tyleček. Zpěvem uctily památku mrtvých ženské pěvecké sbory Canticorum z Městského kulturního střediska Havířov a Melodia z Návsí. Čestnou stráž drželi vojáci Krajského vojenského velitelství v Ostravě a skauti. Na závěr piety zazněla Polská a Česká státní hymna.

Matěj Trojan, 29. července 2017, Havířov, váha: 3,47 kg, míra: 52 cm
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek