Ani dvaadvacátý ročník nic neslevil na kvalitě, o čemž návštěvníky přesvědčila umělecká úroveň všech dvanácti folklorních souborů z různých koutů světa. „Na letošním festivalu například vystoupily soubory z východního a středního Slovenska, Polska, Bulharska, Turecka a Gruzie. Dále do Frýdku-Místku zavítaly i dva z jižní Moravy a jeden z Valašska. Tradičně nechyběly ani místní folklorní sbory a kapely," upřesnila prezidentka festivalu Zuzana Mojžíšová.

Sobotní celodenní veselí zpestřil jedinečný festivalový průvod stovek tanečníků a muzikantů od kina Petra Bezruče směrem na místecké náměstí Svobody, kde bohatý program pokračoval. Nad bezpečným a bezproblémovým přesunem účastníků se starali nejen strážníci u přechodů, ale i pořadatelský tým, který se pokaždé skládá z několika desítek pomocníků.

Jedním z dobrovolníků, který ve svém volném čase pomáhal zdarma, byl sedmadvacetiletý Jan Tkáč z Palkovic. „Jsem totiž bývalým členem folklorního souboru Ostravička, takže to už nejméně devět let beru jako takovou pěknou samozřejmost. Pomáhám nejen s organizací průvodu, ale klidně i se sbíráním odpadků. Když se vyskytne jakýkoli problém, snažíme se ho vyřešit. A pokud nám na to síly nestačí, pomůžou nám strážníci. Takových případů naštěstí moc nebývá. Vzpomínám si, že v minulosti dostal jeden z účastníků festivalu epileptický záchvat, takže jsme museli přivolat zdravotníky," prozradil Jan Tkáč, podle jehož odhadu si několikadenní akci nenechalo ujít několik tisíc lidí. Pořadatelé připravili pro návštěvníky také taneční workshopy u fontány poblíž křížového podchodu. Děti se mohly aktivně zapojit do výtvarné dílny na náměstí Svobody.

Na festival se vypravila s vnukem v kočárku i Lenka Čadanová z Frýdku-Místku. „Už jsem navštívila nejméně deset ročníků. Nejvíce se nám líbil asi průvod. Bylo úžasné sledovat jednotlivé soubory, jejich pestrobarevné kroje, písně, taneční kreace a usměvavé tváře. Bylo až dojemné, že i cizinci na nás cestou mávali a snažili se o český pozdrav. Skvělou atmosféru a pozitivní energii tanečníci přenesli i na náměstí, kde jsme rovněž nemohli chybět. Jsem moc ráda, že se tento festival ve městě zakořenil. Pomáhá zachovat tradice i pro ostatní generace," zamyslela se osmapadesátiletá Lenka Čadanová. Festivalový program se v neděli přesunul zpátky ke kinu Petra Bezruče, před kterým odpoledne zahrála kapela Šuba Duba Band.

Celý festival vyvrcholil Galakoncertem v kině, kde diváci sledovali to nejhezčí, co soubory ze svých zemí a oblastí přivezly.