Ať už se jedná o vítání jara nebo první sportovní události pro protažení svalů a šlach, Deník vám přináší seznam akcí, které se v nejbližší době budou v malých obvodech konat.

Hrabová

Kateřinský běh - 25. dubna. Pátý ročník běžeckého závodu na pětikilometrové trati začne úderem 17. hodiny. Závodníci obdrží originální pamětní medaile a první tři v každé kategorii i poháry. Nejrychlejšího Hrabovana a Hrabovanku navíc nemine ani ocenění starosty.

Proskovice

Festival Poodří Františka Lýska - 26. a 27. dubna. Již podesáté představí Festival Poodří Františka Lýska zajímavé, kvalitní pěvecké sbory a folklorní soubory Moravskoslezského kraje. Pěstovat hudebnost a vztah k tradicím v dětech bylo vždy předností učitelů. Ti mají šanci vystoupit, předvést své sbormistrovské dovednosti a potěšit posluchače právě na festivalu, který začne 26. dubna v 9 hodin v Základní škole v Proskovicích. Vstup na dvoudenní festival souborů je zdarma. 

Třebovice

Vítání jara - 27. dubna. Ptačí zpěv je nedílnou součástí jara. A právě on bude hlavním tématem ranní procházky v Třebovickém parku, která začíná už v 7 hodin. Exkurzi s pozorováním a posloucháním ptáků povede zoolog Evžen Tošenovský a nejen pro děti budou připraveny soutěže a výstava ptačích budek.

Výročí osvobození - 29. dubna. Slavnostním kladením kytic oslaví Třebovičtí 68. výročí osvobození Třebovic. Před samotným pokládáním kytic, které začne v 15 hodin před radnicí, proběhne v kulturním zařízení Altán beseda. Občané Třebovic a pamětníci zavzpomínají, povyprávějí zážitky a příběhy z válečných dnů.

Plesná

Májová Plesná - 4. a 5. května. Jeden z největších ostravských folklorních festivalů Májová Plesná začne už příští týden. Vstupné na oba dva dny šestnáctého ročníku mezinárodní folklorní přehlídky, včetně krojovaného průvodu obvodem a ukázek výrobků lidových řemeslníků, je 180 korun.

Svinov

Osvobození Svinova - 25. dubna. Pomník padlých v parku ČSA v Bílovecké ulici už poosmašedesáté rozkvete kyticemi a věnci. Lidé si totiž v 16 hodin připomenou výročí osvobození Svinova. Doprovodný slavnostní program zpestří dechová hudba a žáci svinovské základní a mateřské školy.

Sousedské smažení vaječiny - 24. května. Aroma smažené cibulky, sádla a čerstvých vajec provoní rybářskou chatu Bečkárnu ve Svinově. Vstupné na příjemné posezení s poctivou vaječinou s chlebem, které začíná v 15 hodin, jsou pouze dvě a více vajec na osobu.

Nová Bělá

Novobělské patnáctky - 8. května. Protáhnout svaly a šlachy po zimě umožní dálkové pochody v délce 10 a 15 kilometrů, které pořádá TJ Sokol v Nové Bělé. Průběžné starty začnou mezi 8. a 9. hodinou na sokolském hřišti.

Zálesácký běh zdatnosti - 1. května. Soutěž tříčlenných družstev pro rodiče s dětmi začne ve 14 hodin u myslivecké chaty v Nové Bělé. Smíšené, dívčí, chlapecké, nebo i kategorie bez rodičů následně vyrazí na běh přírodou. Závodníci s sebou musí mít psací potřeby.

Stará Bělá

Pálení čarodějnic - 26. dubna. Oblíbený svátek příchodu jara, který je doprovázen slavnostními vatrami, začne ve Staré Bělé v 16 hodin v areálu mateřské školy Blanická.

Starobělská zámčiska - 28. dubna. Dvaačtyřicátý ročník pochodu odstartuje mezi 7.30 a 9.30 v zahradě sokolovny TJ Sokol Stará Bělá. Chodci se následně vydají po jedné z turistických stezek o délce 9 až 26 kilometrů a ti, kdo úspěšně projdou cílovou páskou, obdrží pamětní list. Občerstvení od nápojů až po párky a koláče je zajištěno.

Polanka nad Odrou

Polanský džbánek - 25. května. Žánrově bohatá přehlídka hudebních a tanečních žánrů, která počítá i s dechovkou, písničkáři, swingem nebo třeba cimbálovkou začne na hřišti Sokola ve 13 hodin. Nebude chybět ani hudební průvod a prezentace regionálních minipivovarů a moravského vína.