Ovšem i pouhé trosky, které kdekomu mohou připadat neužitečné, mají svou hodnotu. Proto se včera na místo sjeli ostravští památkáři v čele s Michalem Zezulou, aby ohořelé zbytky vyfotili, zadokumentovali, označili a nechali převést na speciálně určené místo v Třinci.

„Dokumentace dřevěných konstrukčních prvků pro potřeby památkové péče bude prováděna metodou pozemní fotogrammetrie s následným pořízením trojrozměrných modelů. Celý proces bude probíhat v několika etapách jak na místě, tak i v prostorách, kam budou ohořelé prvky převezeny. Podle potřeby se na něm bude podílet tým složený ze specialistky na stavebně-historické průzkumy, geoinformatika a jednoho až tří dokumentátorů,“ uvedl šéf památkářů Michal Zezula s tím, že postup práce bude velmi podobný jako v případě Ostravě-Hrabové.

Stejně jako v Ostravě-Hrabové bude hlavním architektem Antonín Závada. Ten tak má za úkol vystavět nikoliv repliku stavby, ale provést obnovu památkové stavby. „Je mi ctí, že mohu stejně jako v případě kostelíku sv. Kateřiny v Hrabové vytvořit projektovou dokumentaci,“ cenní si těchto zkušeností hlavní architekt Antonín Závada, který potvrdil, že již příští týden by mělo místo, kde stával kostelík, být prázdné. „V příštím týdnu dojde k převozu zbylých fragmentů do haly v Třinci, kde proběhne další část výzkumu,“ řekl Antonín Závada.

Místo u vyhořelého kostela v Gutech.
Práce na místě shořelého kostelíku v Gutech začaly
Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Vyhořelý kostel v Gutech lze virtuálně prohlédnout v mobilu
Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Stál za zkázou kostela zdravotní stav jednoho z mladíků?