Jak by Karel IV. vládl v dnešní době?

Dnes, 14. 3. 2016, v pondělí, přijíždí Karel IV. na Pražský hrad, ale ne jako král, nýbrž jako prezident. Oblečen, jako vždy, v dobře padnoucím obleku. Vystupuje z černé limuzíny, u které na něho už čeká předseda vlády.

„Dobré ráno, pane prezidente," začíná rozhovor premiér, „dnes máme na programu slavnostní otevření nové univerzity na Malé Straně. Začátek je naplánován na 12 hodin a následuje oběd s rektorem."

„Děkuji, že jste mi to připomněl. Zajdu si ještě do své pracovny připravit proslov." Proslov měl už ale na stole připravený, přesně tak, jak ho tam v sobotu zanechal. Začal nahlas řečnit a upravoval poslední nedostatky. Poté, co byl hotov, si sbalil proslov do kufříku a směřoval k hlavnímu východu, kde už čekala tatáž černá limuzína, která ho měla odvézt k univerzitě. Vevnitř už seděl premiér, připravený vyrazit.

Po příjezdu na místo se Karel IV. setkal s rektorem. „Dobrý den, pane prezidente, jsem velice poctěn, že jste přijel na slavnostní otevření univerzity! To je hodin! Pojďme, otevření má už začít."

Jakmile lidé viděli prezidenta, začali tleskat a vstávali ze židlí. Dav utichl a Karel IV. mohl začít se svým proslovem, který si tak pečlivě připravoval. Měl úspěch. Lidé opět začali tleskat. Po přestřihnutí symbolické pásky odjel prezident s rektorem na předem smluvený oběd.

Po obědě se Karel vrátil na Pražský hrad dokončit ještě nějaké formality. Jak tam tak seděl, říkal si pro sebe: „Dnešek byl vydařený den, doufám, že to tak půjde dál."

Jakub Valchář, Gymnázium a Obchodní akademie Orlová