700 let od narození Karla IV. – jak by vládl v dnešní době?

Karel IV. nebyl jen českým králem, ale také císařem Svaté říše římské. Důvod vzniku Svaté říše římské byl prostý – ochrana křesťanství, zvláště před expanzí muslimských vládců Španělska do Evropy. Karel IV. pobýval na dvoře svého strýce ve Francii, kde byl formován idejí, že je ochráncem křesťanské Evropy a strůjcem její civilizovanosti. Karel IV. byl velice zbožný člověk.

Jak by vládl dnes? Myslím si, že stejně. Dnes již sice Svatá říše římská neexistuje, avšak místo ní je zde Evropská unie, která je ateistická, nicméně Karel IV. by se jistě snažil uchovat morální hodnoty křesťanství, byt´ by je nevěřícím lidem předkládal pod pláštěm humanismu a zastíral jejich křesťanský podklad, protože svou víru nemůže nikomu vnucovat.

Kdyby žil dnes a znal slavný Nietzscheho výrok: ,,Co kdyby byl Bůh mrtev? Nezaujal by jeho místo člověk? Nechtěl by se potom stát nadčlověkem? Pak člověk bude vším, ale zároveň ničím", tak by bojoval proti potratům, feminismu a všemu, co pošlapává úlohu rodiny a lásky v životě člověka. Ustanovil by zákaz pornografie a násilí v mediích. Uvědomil by si, že mladí jsou naše budoucnost, proto je třeba je formovat, aby nebyli takoví, jací jsou teď. Také si myslím, že by nedovolil, aby si v naších zemích diktovala Amerika, co chce. Pravý panovník totiž nikdy neposlouchá rádce, kteří mu říkají, že ,,musí".

Karel IV. by také nikdy nedovolil rozmáhání vlivu cizích kultur na český a evropský lid. Multikulturalismus a globalizace jsou špatné z hlediska ztráty identity národa, vždyť i květin je v přírodě mnoho druhů, a proto je tak krásná – pro svou rozmanitost. Navíc pro jeho přehnanou, až fanatickou zbožnost by vytvoření jedné světové vlády bylo znamením konce světa, proto by proti globalizaci zápasil.

Je to však ale pravda? Vládl by skutečně tak, jak si to myslím já?

Martin Golasovský, 2. ročník nástavbového studia Provozní elektrotechnika EP 2, Střední škola, Havířov-Šumbark