700 let od narození Karla IV. – jak by vládl v dnešní době?

Karel IV, známý také jako „otec vlasti", je v dnešní době velmi významnou historickou ikonou. Když se řekne Karel IV., každý z nás si ho vybaví jako krále českého a císaře Svaté říše římské. Proslul však také jako král německý, italský a burgundský. Za svůj život nechal postavit mnoho krásných staveb, které obdivujeme dodnes. Za vlády Karla IV. dosáhly Čechy největšího postavení, a proto je Karel IV. označován jako „největší Čech".

Ačkoli by to bylo určitě zajímavé, ani při příležitosti 700 let od Karlova narození asi nikoho z nás nenapadne zamyslet se, jak by vypadala naše země pod vládou Karla IV. Kdyby se Karel IV. přenesl do naší doby, určitě by se u nás událo hodně změn. Byl by život pod vládou Karla IV. jednodušší? Je jasné, že by se našlo mnoho důvodů proč ano a proč ne.

Kdyby se Karel IV. přenesl do naší doby a měl by vládnout, měl by vše jednodušší. Po nástupu k moci by nejspíše změnil republiku v království, tak jak to znal ze své doby. Stoprocentně největším divem by pro něj byl dnešní způsob cestování. Před sedmi sty lety se musel člověk spoléhat pouze na koně, dnes je cestování pohodlnější, rychlejší a bezpečnější, měl by tak mnohem více času se soustředit na samotnou vládu. Nevýhodou současného moderního světa jsou v jistých situacích média, panovník by se tak stal terčem novinářů a bulváru, jako je nynější pan prezident. Další překážkou je současný systém vlády, dříve tomu bylo tak, že co vládce řekl, to platilo. Dnes by si musel svůj nápad prosadit a potom by následovalo jeho schválení, či zamítnutí. Na svou dobu byl Karel IV. nadprůměrně vzdělaný člověk, hovořil plynně pěti jazyky. Nyní se nabízí nespočet možností dalšího vzdělání, mohl by třeba spolupracovat s lidmi z univerzity, kterou sám založil. Karel IV. zemřel ve věku 62 let, na dnešní poměry jako mladý člověk. Kolika let by se dožil dnes? Díky obrovskému pokroku v lékařství by se mohl dočkat i věku 90 let.

Ať už by přizpůsobení Karla IV. současným podmínkám bylo jednodušší nebo složitější, věřím, že by vládl lépe než nynější političtí představitelé, kteří často hledí více na své vlastní obohacení než na blaho celého národa.

Ondřej Kostelník, 2. A,Gymnázium EDUCAnet Ostrava