Já a můj vzor

Jednou jsem se dívala na televizi na Československo má talent a právě přišla na pódium mladá holka Sharkass a kluk Rappy. Na tváři měli oba dva široký úsměv. Byla z nich cítit velká energie a nadšení pro hudbu. Požádali porotu o pár náhodných slov, které zazní v jejich písničce. Ta písnička byla čistá improvizace, celou si ji vymysleli přímo na pódiu. K textu dodali jen nějakou jednoduchou melodii a dílo bylo na světě.

Zaslouží si můj obdiv oba, ale přece jen mě Sharkass zaujala víc. Jmenuje se Šárka. Tehdy jí bylo šestnáct. Poslechla jsem si nějaké její písničky a zjistila jsem, že nepíše obyčejné písničky, ale rap.

Nejdříve jsem se docela udivila, že taková mladá holka skládá rapové písničky, ale už od pohledu z ní vyzařuje duch rebelství v dobrém slova smyslu. Slova jejích písniček jsou jiná. V jejích textech se skrývá touha po lepším světě, motivace lidí k dobrým činům, motivace k tomu, aby si každý šel za tím, co ho baví. Jelikož jsem skautka, její ideály se ve srovnání se skautskými podobají.

Našla jsem sebe. V ten moment, co jsem si to uvědomila, začala jsem se měnit. Stále víc a intenzivněji jsem si uvědomovala důležitost otázek, co je v životě důležité, kde a jak hledat pravdu, jak ji rozeznat od lží, kudy v životě jít.

Vím, že většina lidí si myslí o rapperech, že jsou jen namyšlení a sprostí hlupáci, já jsem si to také myslela, ale takový není každý rapper. Neměli bychom je odsuzovat podle vzhledu. Nesuďme knihu podle obalu. Ano, každý má své mouchy, někdo větší, někdo menší, ale přece jen nikdo není dokonalý. Prosím vás, než budete o rapu nebo o čemkoliv jiném chtít něco říct, jako první si o dané věci něco zjistěte.

Děkuji Sharkass, že je. Posunula mě v životě o něco dál. Vážím si její tvorby. Doufám, že bude sklízet úspěchy i nadále, že její fanoušci a obdivovatelé, mezi které patřím i já, budou přibývat a podporovat ji v jejím snu. Také přeji nám všem, ať si jdeme za svým snem, i když to nemusí být snadné, ale prý to stojí za to.

Markéta Musálková, tercie B (8. třída), Biskupské gymnázium v Ostravě