Mé vzory

Kdo je můj vzor? Na tuto otázku pro mne nebude zrovna lehké odpovědět. Snad proto, že neexistuje jen jedna jediná osoba. Víceméně se jedná o celou širokou skupinu lidí. Mnohdy jsou to lidé významní, slavní, ovšem také nepatrní.

Mými vzory jsou zejména lidé, kteří přinesli a přinášejí užitek druhým, nebo jsou to prostě osoby dobrého srdce a to si myslím, že je ze všeho nejdůležitější. Neboť dobří lidé mají tu největší moc nad světem, nikoli moc zištnou, ale moc takovou, která hýbe světem pouze svým dobrým duchem.
Své vzory nacházím v mnoha různých oblastech. Většinou si nejprve povšimnu, tak jako i většina lidí, velmi úspěšných a známých postav. A to je první skupina. Tím, ale nemyslím žádné celebrity, které vedou hýřivý život, ani různé chamtivé milionáře, ani osoby které získaly moc jen díky svému postavení nebo původu. Já si všímám lidí, kteří jsou slavní pro to, co přinesli lidstvu, anebo pro to jací jsou. To jsou například vědci, velcí bojovníci za lidská práva, obhájci svobody, filosofové a tak dále.

Dále musím dodat, že mým vzorem jsou pro mne i lidé nepatrní, kterých si mnohdy nevšimneme, ale potkáváme je každý den. A to je druhá skupina. Nevypadají nijak zvláštně, ničím se na první pohled nevyznačují, ale přece jenom, mají vlastnost, která je ve své skrytosti, tou nejvyšší ctností. Lidé dobrého srdce mě neskutečně těší. Ukazují totiž, že i těmi nejobyčejnějšími skutky laskavosti, milosrdenství dokáží mnohem více. Jejich skutky jsou sice malé v očích světa, ale velké jsou právě svojí hodnotou, kterou často nemusíme spatřit na první pohled. Jsou tedy naším očím neviditelné. Ale většinou právě z takových skutků, nejdříve drobných, roste velice viditelná změna ve světě.

Kdo mne inspiruje nejvíce? Pro mne osobně, jsou velmi inspirující vědci, a protože tíhnu k biologii, jsou to často biologové. Ukazují a objasňují jednu z největších záhad a tou je život sám. Ač se setkáváme každý den s různými organismy, často je přehlížíme. Když se však podíváme blíže, oněmíme úžasem. A právě tuto skrytou krásu se nám snaží ukazovat biologové, což si myslím, že je velice záslužná práce. A s tím přinášejí nám poznatky o tom jak chránit přírodu i nás samé, protože s přírodou jsme spojeni. Dovádí nás k poznání nás samých.

A co bych chtěl jednou dokázat? Myslím si, že tou nejdůležitější věcí, je pomoc druhým. Jedním s nevětších cílů je ukazovat lidem jak důležitá je příroda, jak je důležité ji chránit, s tím souvisí i ochrana práv zvířat.

Roman Šíma, 3. A, Gymnázium EDUCAnet Ostrava