Dokonalá maminka

Již při zadání tohoto tématu jsem nemusela o svém výběru dlouze přemýšlet. V mých očích se jako vzor okamžitě zjeví moje maminka. Pro nikoho asi není překvapením, že jsem si vybrala jednoho z rodičů. Tudíž se to může zdát jako hloupé klišé, ale proč by měl mít přednost nějaký můj oblíbený zpěvák či herec před tou nejbližší osobou, jakou mám?

Máma nedávno oslavila 37 let. Troufám si podotknout, že na svůj věk vůbec nevypadá. Je vyššího vzrůstu, hubené postavy, se kterou není vždy úplně spokojená. Nosí dlouhé, rovné, černé vlasy, ty jí opravdu závidím, protože zrovna tento gen mi nepředala. Co se týče vzhledu tváře, tak na něm si velice zakládá. Nikdy nesmí chybět trocha očních stínů nebo zvýraznění lícních kostí. Stylem jejího oblékání je rozhodně elegance, kterou preferuji také. V jejích zálibách jasně dominuje jízda na kole, kde vymění své lodičky za tenisky, popadne kolo a celý den je k nenalezení.

Dá se předpokládat, že když už píši o své matce, máme stejné povahy. Opak je pravdou. Ona umí naslouchat a zachovat si chladnou hlavu, je skromná, ochotná, tolerantní, klidná, ústupná… Taková v mnoha ohledech nejsem a snažím se být.

Záměrně jsem z jejich dobrých vlastností vynechala obětavost. Přijala náročnější pracovní místo, aby si muž, kterého miluje, mohl splnit sen – mít vlastní firmu. Ačkoli vidím, že práce je pro ni psychicky i fyzicky o dost náročnější než dříve, nedává na sobě nic znát. Z toho také jistě pochopíte, jak je silná.
Někdy ji musím s údivem v očích oslovit „Supermane". Moje mladší sestra spíše nežli pomůže, nadělá ještě větší nepořádek. Táta jakmile přijede domů, dále pracuje ve své kanceláři. Já nejsem o moc lepší, s mou mimoškolní aktivitou se doma objevím až k večeru a skoro každý víkend trávím na závodech. Proto mi rozum zůstává stát, když domácnost stále funguje, jako by denně uklízelo tucet profesionálů, a jsou navařené teplé večeře, jež by mohly konkurovat mnoha restauracím.
Možná to tak nevypadá, máma není neomylná, ale kdo je? Celý život se od ní učím něčemu novému, ať už dovednostem nebo vlastnostem. Ona je mou inspirací, kamarádkou, mým rodičem a můj vzor!

Zuzana Dudková, 3. A, Gymnázium EDUCAnet Ostrava