Na slovíčko s… lampou

Dobrý den, tak se představte. Kdo či co vlastně jste?

Já jsem lampa. Pouliční lampa, prosím. Stojím už několik desítek let na rohu dvou ulic. Mnohokrát mi museli měnit žárovku, to uznávám, ale stále jsem to já.

A kde vlastně stojíte? Já to samozřejmě vím, ale čtenáře to zajímá také.

Ach, to je krásné místo… Mám výhled na park s fontánou a na plno kolemjdoucích, na klášter a bývalý palác, na Obecní dům i na krásný gotický kostel, zkrátka na Opavu! To okouzlující město dýchá historií a kypí životem, vždyť bývalo hlavním městem Slezska!

Víte, já cestovala. Tam, kde mě stvořili, jsem měla hodně konkurentek a dlouho pro mě neuměli najít to správné místo. Vždycky mě někam dovezli, ale pak se jim něco nezdálo a já putovala zpátky do skladu. Mně to ovšem nevadí, aspoň jsem poznala ten kraj, který je mi teď domovem, aspoň vím, na co mám být hrdá.

Povězte nám něco o svých cestách.

Vyrobili mě v Ostravě, poslali do Třince, pak do Hlučína, odtud více na západ, ale v Karlově Studánce jsem se nehodila do celkového dojmu městečka, a tak jsem teď tady s ostatními.

Ne vždycky na mě mluvili česky a ne vždycky jsem náš kraj poznávala… Přece jen ty hory jsou trochu odlišné od vysokých pecí, vlakových nádraží nebo domů zašedlých smogem.

Nejen prostředí je však odlišné… Kolik národů tady žilo v průběhu lidských dějin a kolikrát se posouvaly hranice! Odlišnost národů se projevila hlavně na nářečí lašské mu říkají. Skloubily se v něm německý, polský a český jazyk. No, mně stačila věta: „Un i." a bylo mi jasné, že ten kraj je MŮJ! Kraj rychlý a drsný.

Vidím, že razíte názor, že váš kraj je ten NEJ…

Samozřejmě, vždyť je to můj rodný kraj. To, co mě štve, je, že právě ta národnostní hrdost upadá a skoro nikdo se ke Slezsku už nehlásí… Slezská gotika, nejstarší muzeum, těžba uhlí i pravá ,prajština' to vše už je skoro zapomenuto. Každý se soustředí na smog, znečištění, drahé bydlení a Prahu.

Děkujeme vám za věnovaný čas. Je něco, co byste chtěla vzkázat čtenářům?

Jsem ráda, že někoho zajímá názor jedné staré lampy.

A vzkaz? Přijďte mi, prosím, někdo vyleštit sklo, ten smog je vážně strašný…

Barbora Olejáková, Slezské gymnázium Opava