Nezasypávejme lesy odpadky

Moravskoslezský kraj je kraj, ve kterém jsem se narodil. Proto u takového místa byste jen těžko hledali něco, co mu chybí. Přece jen jsem v něm prožil celý dosavadní život a nevyměnil bych ho za žádný jiný.

V první řadě bych rád vyzdvihl ta „nej-", která má. Oceňuji všechny projekty, kterých se máme možnost zúčastňovat. Studuji Masarykovu střední školu zemědělskou v Opavě a jako zemědělec vždy rád uvítám podporu našeho zemědělství, které sice není na takovém vzestupu, jako tomu bývalo dříve, ale nejsme v žádném velkém úpadku.

Projekty se ale netýkají jen zemědělství, zasahují také hluboko do životního prostředí a jeho ochrany. V tom bych viděl výzvu do budoucna snažit se chránit naši přírodu, protože ta to potřebuje nejvíce. Velký problém, který se nám bohužel nevyhnul, je ten, že čistota ovzduší a i jeho kvalita za poslední dobu čím dál více klesá.

Zaměřme se na to, abychom zplodin vypouštěli co nejméně. Tím zlepšíme zároveň kvalitu života v našem krásném kraji a také ve větší míře i turistický ruch. Máme nádherné památky, ať už jsou to ty technické nebo přírodní. Moravskoslezská příroda je úžasný dar, kterého se nám dostalo.

Proto bych ve velké míře rád apeloval na všechny občany kraje, aby si jí vážili a starali se o ni, neboť nám dává obživu a také nekonečné možnosti v dalším vzdělávání nejen fyzickém, ale i duševním. Podpořme více výsadbu lesů v místech, kde živelní katastrofy zničily ty předešlé. Čistěme lesy, nezasypávejme je odpadky…

Musíme si uvědomit, že stromy produkují kyslík, který dýcháme a bez kterého se nedá žít. Pár posledních řádků bych věnoval rád problému, který se týká života lidí bez domova nebo těch, kteří jsou handicapovaní. Prosím, snažme se jim více finančně pomoci. Zabezpečit je do budoucna. Zúčastněme se nějakých programů na jejich podporu. Zároveň se pokusme, aby hranice nezaměstnanosti i Moravskoslezského kraje pořád jen klesala a nezaznamenali jsme špatná léta.

Petr Straka, 3.Z, obor zemědělec-farmář, Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola v Opavě. Obor: zemědělec-farmář