Podle nejaktuálnějšího výzkumu je v současné době více než polovina Čechů zadlužená a mnohdy jejich dluhy nabírají podobu astronomických částek a přivádějí je tak do neřešitelných situací. Nepatřete mezi ně.

Právní rada prvá

Kupujte jen to, co skutečně potřebujete a co odpovídá Vaším skutečným potřebám. Život s dluhy nepodceňujte, mějte je pod kontrolou, neboť v případě jejich nesplácení ohrožujete i vaši rodinu

Jestliže obtížně vycházíte s penězi nebo už nějaké dluhy splácíte, pořiďte si poznámkový blok a každou položku svých výdajů a veškerých nákupů si pečlivě zapisujte. Do bloku uveďte i všechny své příjmy. Budete mít tak přesný přehled, zda jste již své příjmy přesáhli nebo vám naopak nějaké prostředky zbývají. Často bývá také vhodné si stanovit určitý rozpočet na nákup věcí, které pro vás sice nejsou nezbytné, ale přesto po nich toužíte, a tento se snažit důsledně dodržovat. I stokoruna měsíčně určena výhradně na vaše osobní potřeby vás může příznivě motivovat. Pokud si však ve svých financích nesjednáte pořádek a vaše dluhy budou narůstat, vystavujete v případě exekuce v nebezpečí i vaše nejbližší.

Právní rada druhá

Vyhněte se lichvářům a neseriózním úvěrovým společnostem. Půjčka u banky bývá výhodnější a hlavně bezpečnější.

V současnosti jsou reklamy a denní tisk zasyceny množstvím inzerátů a nabídek okamžitých půjček, bez nutností dokládání příjmů a dalšího. K těmto návrhům buďte obezřetní, většinou se jedná o lichvářské společnosti, které vám sice poskytnou půjčku na ruku, v jakékoliv výši a bez žádných omezení, ale na oplátku budou po vás vyžadovat tak vysoký úrok, že častokrát jeho celková výše několikanásobně převýší původní zapůjčenou částku a vy nebudete mít nikdy šanci dluh splatit. Vyřízení půjčky u banky bývá sice zdlouhavější a náročnější, ale nebudete uvedeni v omyl, jakou částku máte následně vrátit a budete bez obav, že by ji po vás někdo nezákonným způsobem vymáhal prostřednictvím vyděračů, apod.

Právní rada třetí

Před uzavřením smlouvy o půjčce či úvěru si vždy nejprve důkladně přečtěte smlouvu a smluvní podmínky vážící se ke smlouvě, zejména si zjistěte výši poplatků úroků, úroků z prodlení, smluvních pokut či jiných sankcí a nároků věřitele.

V každé smlouvě se zaměřte hlavně na výši úrokové sazby za poskytnutí půjčky, zda se jedná o sazbu roční, měsíční či jinou, zda za zprostředkování půjčky platíte nějaký poplatek, do kdy je třeba dlužnou částku vrátit, zda není předčasné splacení úvěru sankcionováno, atd. Dávejte si také pozor, zda smlouva neobsahuje tzv. doložku přímé vykonatelnosti – v případě jejího podpisu má věřitel právo, za předpokladu, že svůj dluh včas a řádně nesplácíte, domáhat se jeho uhrazení rovnou exekucí na váš majetek bez nutnosti předchozího soudního řízení.

Právní rada čtvrtá

O podmínkách a důsledcích uzavření smlouvy o půjčce či úvěru se vždy před podpisem poraďte s advokátem.

Pokud se rozhodnete půjčit si větší finanční obnos nebo vždy, když se vám některé podmínky smlouvy zdají nejasné a nevíte, co přesně obnáší, je vhodnější pokud před jejím uzavřením navštívíte s touto smlouvou advokáta, který vám tak může uvést všechny její vyplývající důsledky a rizika. Za tuto službu sice něco zaplatíte, ale budete přesně vědět, co podepisujete a zda se vám skutečně vyplatí o půjčku požádat.

Právní rada pátá

Neručte za půjčku či úvěr nikomu (ani známému) u nějž dobře a podobně neznáte jeho finanční situaci a majetkové poměry, vyhnete se tak nečekaným a nepříjemným životním situacím.

Nejlepší radou by samozřejmě bylo, neručte nikdy, za nikoho a v žádném případě. Není neobvyklé, kdy rodinné či přátelské vztahy byly přetrhány právě v důsledku peněžních půjček či ručení za jejich splacení. Pokud se však přesto rozhodnete vystupovat v postavení ručitele, požadujte všechny údaje a dokumenty související s půjčkou, pravidelně kontrolujte, zda dlužník plní své závazky a především se ujistěte, že osoba, za kterou ručíte má dostatečné možnosti a finanční prostředky dluh splácet. V případě, že dlužník svým závazkům nedostává, může věřitel zaplacení dluhu požadovat přímo po vás.


NEPŘEHLÉDNĚTE: V dalším středečním díle se bude poradna věnovat tématu Jak postupovat před uzavřením manželství.

Deník bude každou středu zveřejňovat právní poradnu, ve které se dozvíte, jak postupovat v konkrétních situacích a čeho se naopak vyvarovat. V tištěném Deníku přineseme zkrácenou verzi, delší pak naleznete na webových stránkách MS Deníku.

Rubrika 5 rad zdarma je společným projektem Deníku a internetové právní poradny Právní linka - www.pravnilinka.cz.