Nabytí dědictví už dávno neznamená jen radostné majetkové přilepšení dědice. S ohledem na velké množství zadlužených Čechů rostou i případy, kdy dědicům zůstanou po zemřelém pouze dluhy. Hlavní problém spočívá v tom, že mnohdy dluhy vyjdou v dědickém řízení najevo až později, popřípadě se zjistí dodatečně až po skončení dědického řízení. Tento článek se bude věnovat tomu, jak se přechodu odpovědnosti na dědice za dluhy po zemřelém vyhnout.

Právní rada prvá

Dědic má vždy možnost dědictví odmítnout.

Pokud máte pochybnosti o tom, zda je vůbec pro Vás přijetí dědictví výhodné či již od samého počátku víte, že pozůstalost zahrnuje pouze dluhy, můžete dědictví odmítnout. Odmítnutí lze učinit ústním prohlášením u notáře, který dědické řízení provádí jako soudní komisař v zastoupení soudu nebo písemným prohlášením jemu zaslaným.

Zástupce dědice může za něj dědictví odmítnout jen podle plné moci, která ho k tomu výslovně opravňuje. Důležité je, že prohlášení o odmítnutí dědictví může dědic učinit jen do jednoho měsíce ode dne, kdy byl notářem o právu dědictví odmítnout a následcích odmítnutí vyrozuměn, notář však může z důležitých důvodů tuto lhůtu prodloužit. Vzdát se dědictví před smrtí zůstavitele není za dosavadních platných právních předpisů možné.

Dále nezapomeňte, že dědictví nemůže odmítnout dědic, který svým počínáním dal najevo, že dědictví odmítnout nechce. Jestliže tedy začnete s věcmi zůstavitele nakládat, notář Vašemu odmítnutí dědictví nevyhoví, výjimkou je pouze pokud dědic činí vůči pozůstalosti nezbytná opatření s úmyslem zamezit škodám. K odmítnutí dědictví nemůžete také připojit výhrady nebo podmínky a rovněž nemůžete odmítnout dědictví jen zčásti. Taková prohlášení nemají účinky odmítnutí dědictví. Prohlášení o odmítnutí dědictví nelze odvolat, totéž platí, prohlásí-li dědic, že dědictví neodmítá.

Právní rada druhá

Za zůstavitelovy dluhy ručí dědic jen do výše svého nabytého podílu. 

Dědic odpovídá za přiměřené náklady spojené s pohřbem zůstavitele a za zůstavitelovy dluhy, které na něj přešly zůstavitelovou smrtí, avšak pouze do výše ceny nabytého dědictví. Je-li více dědiců, odpovídají za náklady zůstavitelova pohřbu a za dluhy podle poměru toho, co z dědictví nabyli, k celému dědictví.

Přesto, že dědic odpovídá za dluhy pouze do výše svého nabytého podílu, neručí pouze majetkem získaným z dědictví, nýbrž i celým svým majetkem. To je nebezpečné zejména v těch případech, kdy dědic zdědí po zemřelém např. pozemek či věc, která je těžce prodejná, ale přesto vysoké hodnoty, věřitel se však může své pohledávky domáhat i přímo na peněžních prostředcích dědice, tj. v případě exekuce mohou být nařízeny srážky na mzdu dědice, přikázaní jeho pohledávky, apod. Možnost vzniku této skutečnosti proto vždy před přijetím dědictví důkladně zvažte.

Právní rada třetí

Předlužené dědictví je možné přenechat zůstavitelovým věřitelům. 

Je-li dědictví předluženo, mohou se dědici s věřiteli dohodnout, že jim dědictví přenechají k úhradě dluhů. Soud tuto dohodu schválí, neodporuje-li zákonu nebo dobrým mravům. Nedojde-li k dohodě mezi dědici a věřiteli, řídí se povinnost dědiců plnit tyto dluhy ustanoveními občanského soudního řádu o likvidaci dědictví.

Likvidaci dědictví provádí soud zpeněžením jednotlivých věcí, práv a jiných majetkových hodnot ze zůstavitelova majetku podle ustanovení o výkonu rozhodnutí prodejem movitých věcí, nemovitostí a podniku, ve veřejné dražbě nebo v dražbě provedené soudním exekutorem anebo prodejem mimo dražbu. Likvidaci dědictví lze mimo dražbu provést také prodejem všeho nebo zbývajícího zůstavitelova majetku jedinou smlouvou. Dědici přitom neodpovídají věřitelům, kteří své pohledávky neoznámili přesto, že je k tomu soud na návrh dědiců vyzvalo, pokud je uspokojením pohledávek ostatních věřitelů cena jimi nabytého dědictví vyčerpána.

Právní rada čtvrtá

Exekuce na majetek dědice je možná až v případě pravomocného rozsudku odsuzujícího k plnění.

Poměrně často novináři straší své čtenáře s tituly článků, dle nichž jsou dědici zemřelého pronásledováni exekutory. Přesto, že situace může dojít až tak daleko, pamatujte, že k jejich nařízení potřebuje věřitel téměř vždy pravomocné a vykonatelné rozhodnutí soudu nebo správního orgánu, příp. vykonatelný rozhodčí nález. Výjimky mohou nastat pouze u závazků, v nichž dlužník podepsal doložku přímé vykonatelnosti – v těchto případech se nemusí věřitel domáhat o vydání exekučního titulu u soudu, nýbrž je oprávněn podat ihned návrh na výkon soudního rozhodnutí či exekuci. V ostatních případech pokud zdědíte nějaké dluhy, tak se na jejich úhradě můžete s věřitelem domluvit a pakliže již věřitel podal za života zemřelého vůči němu žalobu na zaplacení dlužné částky, a toto soudní řízení doposud nebylo pravomocně skončeno, stávají se dědici procesními nástupci zemřelého, jestliže to umožňuje povaha projednávané věci.

Právní rada pátá

Pamatujte, že v případě zůstavitelových dluhů nemá probíhající dědické řízení vliv na běh úroků z prodlení.

Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu nemá probíhající dědické řízení vliv na běh nároku věřitele na zákonný úrok z prodlení. Proto je vždy lepší, pokud víte, že dědictví neodmítnete a zároveň už máte zůstavitelovi dluhy zjištěné a potvrzené, věřitele kontaktovat a domluvit se s ním na způsobu úhrady dluhu, abyste zabránili narůstajícím úrokům a celkovému navýšení dlužné částky. Dluh můžete uhradit, i pokud dědí více dědiců a poté po nich jejich podíl požadovat.

Právní rada na závěr

Nezapomeňte, že s každým projednáním dědictví se pojí povinnost zaplatit notáři notářský poplatek, jehož výše se odvíjí podle hodnoty dědictví. V případě více dědiců, hradí dědici tento notářský poplatek společně podle výše jejich podílu.

V tomto článku jsme čerpali z níže uvedených právních předpisů:
Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník
Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád


NEPŘEHLÉDNĚTE:

Každou středu v tištěném vydání Deníku vychází právní poradna, ve které se dozvíte, jak postupovat v konkrétních situacích a čeho se naopak vyvarovat.

V dnešním středečním tištěném vydání Deníku se věnujeme tématu Dědění ze zákona.

Rubrika 5 rad zdarma je společným projektem Deníku a internetové právní poradny Právní linka - www.pravnilinka.cz.