V rozpočtu už byla vyčleněna částka 500 tisíc korun na projektovou přípravu.

„Kromě zlepšení stavebně technického stavu formou drobných oprav chceme uvést objekt do takového stavu, aby splňoval současné bezpečnostní předpisy, což se týká především vnitřního schodiště. Hlavním cílem je, aby po rekonstrukci bylo možné rozhlednu bezproblémově užívat další desítky let.

Prověříme také možnost, že by se nad cimbuří vrátila patrová část věžičky, která byla poškozena během druhé světové války," uvedl krnovský místostarosta Michal Brunclík.

Vyhlídková věž doplnila areál poutního kostela na Cvilíně v roce 1903. Byla vystavěna z režného cihelného a kamenného zdiva podle projektu architekta Ernsta Latzela. Vznikla díky velkorysé finanční podpoře knížete Jana II. z Lichtenštejna, a proto také v době otevření nesla název Lichtensteinova rozhledna.

Původně byla ještě asi o tři metry vyšší díky schodišťové věžičce, která byla poškozena za války. Po válce byla z bezpečnostních důvodů odstraněna, protože nerovnoměrně zatěžovala statiku věže.

Ilustrační foto.Zdroj: archiv

„V současnosti se zpracovávají posudky z hlediska bezpečnosti a statiky, od nichž se bude odvíjet rozsah prací a výše nákladů," uvedla Klára Hazuchová z odboru veřejných zakázek Městského úřadu v Krnově. Projekt zaplatí město ze svého rozpočtu, ale na rekonstrukci chce získat finance také z jiných zdrojů.

„Například v rámci česko-polské spolupráce nebo také oslovením rodu Lichtenštejnů, který podpořil stavbu rozhledny na počátku minulého století," dodal Michal Brunclík.

Ze cvilínské rozhledny lze při dobré viditelnosti na východě spatřit nejvyšší hory Beskyd, Radhošť, Smrk a Lysou horu, západním směrem pak vrcholky Hrubého Jeseníku s Pradědem, Vysokou Holí, Petrovými kameny a Biskupskou kupou.

V roce 2011 se v celostátním kole ankety o nejkrásnější rozhlednu České republiky umístila na druhém místě.

Medailér Luboš Charvát před třemi lety převedl rozhlednu na Cvilíně do podoby zlatých a stříbrných medailí. Nápisy na jeho ražbě uvádí fakta o rozhledně: výška 29 metrů, 144 schodů a nadmořská výška 436 metrů.