Jedno ze stanovišť na kontrolu nákladních vozidel bylo v Kuníně u pohostinství Myslivna. Policisté s celníky zastavovali kamiony a nákladní vozidla nejen tuzemských značek, ale i těch zahraničních, a kontrolovali dodržování povolené hmotnosti převáženého nákladu a také přestávky pro bezpečnou jízdu.

„Provádíme tady kontrolní vážení vozidel. Tuto mobilní váhu, kterou tady dnes máme, používáme tak dvakrát měsíčně. Pokud dojde k nějakému porušení zákona, řeší se to blokově, ale i třeba ve správním řízení. Dá se říct, že zhruba každý desátý kamion je přetížený,“ zhodnotil jeden z přítomných celníků.

A jeho slova se potvrdila kontrola totiž odhalila jeden přetížený kamion. Většina tedy vyšla od policistů s dobrým výsledkem. „Já jsem měl jedno kolo zatíženější než druhé, ale jinak to bylo v pohodě. Měli by se ale zaměřovat spíše na Poláky, kteří jezdí přetížení,“ sdělil jeden z kontrolovaných řidičů kamionu.

Jeho kolega, jenž řídil menší nákladní vozidlo, ale tak lehce nevyvázl. Celníci jeho vozidlo zkontrolovali ze všech stran, a to i zespod. „Ještě se nevyjádřili, ale teď mi pan policista řekl, že mě pravděpodobně nepustí dál kvůli brzdám,“ posteskl si řidič zmiňovaného vozidla.

Policisté se ukázali i na dalších třech místech, na silnici I/48 u Rybí, na silnici v obci Domoraz u Hostašovic a v Suchdole nad Odrou. „Při kontrole více než tří set řidičů jsme zjistili sedmadvacet přestupků, u osmi řidičů alkohol, a čtyřem z nich jsme zadrželi řidičský průkaz. Uložili jsme pokuty v řádu deseti tisíc korun,“ podotkl novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Co se týká prodejen, které policisté s celníky navštívili, bylo v nich zajištěno 41 litrů alkoholu neoznačeného kontrolní páskou.