Toto opatření se Varšava rozhodla přijmout v souvislosti se třemi významnými mezinárodními akcemi, které se příští měsíc uskuteční na polském území z důvodu konání vrcholného jednání Severoatlantické aliance ve Varšavě a Světových dnů mládeže v Krakově (více na webu Ministerstva zahraničních věcí).

Všichni, kdo budou překračovat státní hranici, mají povinnost mít u sebe platný cestovní doklad (cestovní pas, občanský průkaz). Tato povinnost se vztahuje i na děti. Toto opatření platí až do 2. srpna. „Už jsme na to upozorňovali naše občany prostřednictvím webových stránek a městského facebooku," řekla mluvčí města Dorota Havlíková.

Kromě dvou velkých mostů se dá ve městě hranice překročit po tzv. Sportovní lávce. „Vedení polské policie oznámilo, že se nepočítá s obnovením závor, ale budou fungovat mobilní hraniční kontrolní body při využití tzv. schengenbusů a přenosné techniky," dodala Havlíková.

Připomněla, že takového opatření z polské strany není první. Například v roce 2013 Polsko dočasně zavedlo kontroly v souvislosti s klimatickou konferencí OSN ve Varšavě. Tehdy se ale kontroly v Českém Těšíně nijak výrazně neprojevily.