Obce se na změně dohodly po několika letech, katastr Fryčovic se na oplátku rozrostl o pozemky, které dříve spadaly pod rodiště Leoše Janáčka.

Změna, která je v obecném měřítku poměrně vzácnou záležitostí, se připravovala několik let. „Přáli si to občané krnalovické části. Hlavním zdůvodněním bylo, že děti navštěvují hukvaldskou školu, obyvatelé z té části chodí do Hukvald nakupovat i do kostela. Spádově je část blíže Hukvaldům," řekl starosta Fryčovic Leo Volný.

Zástupci Občanského sdružení Krnalovic požádali vedení Fryčovic o převod území už v roce 2010. Mezi důvody se tehdy objevil mimo jiné argument, že „rozdílný přístup zájmu obou obcí o problémy osady Krnalovic nevede ke koncepčnímu, systematickému rozvoji osady." Dalším důvodem, který Deníku potvrdili i starostové obou vesnic, byla výstavba silnice R48, teď už D48. Ta totiž Krnalovice od Fryčovic doslova odřízla pokud po silnici jede řidič z Frýdku-Místku, osadu s devětadvaceti obyvateli má po levé ruce, kdežto zbytek Fryčovic se nachází napravo od silnice.

Přepsáním hranic Fryčovice přišly o skoro tři desítky obyvatel.

„Nicméně lidí v obci, která se stále rozrůstá, přesto přibývá," řekl Leo Volný, který výsledek několikaletého jednání označil za rytířskou dohodu. Ztrátu území jim Hukvaldy vyrovnaly. Součástí smlouvy je totiž převod pozemků o stejné rozloze, které se nacházejí v části Rychaltice poblíž nájezdu na silnici D48.

„Jednali jsme s vlastníky soukromých pozemků, kteří souhlasili s tím, že jejich pozemky budou připadat do katastru Fryčovic. Majitelé se tedy nezměnili, jen souhlasili s tím, že pozemky nebudou mít na katastru Hukvald, ale Fryčovic," vysvětlil starosta Hukvald Luděk Bujnošek, podle kterého si lidí už vyřizují nové občanky. Náklady na přepsání hranic hradí obec spjatá s Leošem Janáčkem.

„Jedná se o náklady na právníka, který připravuje smlouvy, na vklady do katastru a na geometrický plán se zaměřením nové hranice," řekl Bujnošek s tím, že obec ještě podle smlouvy od Fryčovic odkupuje například veřejné osvětlení na daném území.

Obyvatelé nové čtvrti Hukvald dnes převod oslaví na krnalovické louce. Podle místostarostky Hukvald Ivany Hrčkové zazní česká hymna, projevy starostů obou obcí nebo třeba projev zástupců katastrálního úřadu.

Chybět nebude krátký hudební program a občerstvení. Slavnost začíná v 15 hodin.