Nová fabrika s unikátní technologií a zařízením bude v průmyslové zóně po šesti zahraničních investorech první českou firmou. Ročně plánuje vyprodukovat zhruba pět tisíc tun vysoce speciálních materiálů.

POZEMEK ZA 11 MILIONŮ

Společnost Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace, která vznikla před 11 lety, se na koupi městských pozemků v Mošnově o velikosti 2,5 hektaru domluvila podepsáním smlouvy s ostravským primátorem Tomášem Macurou loni v dubnu za částku 11 milionů korun. V současné době má již firma platné územní rozhodnutí stavebního úřadu i stavební povolení.

Doprovod při reportáži o dravcích, kteří plaší ptáky na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově, dělal Deníku Jiří Gallat z Biologické ochrany letiště.
Dravci ve službě aneb Jak se na letišti v Mošnově plaší ptáci

„V tuto chvíli uzavíráme smlouvy se strategickými partnery v oblasti dodávek energií, jako jsou elektrické energie, plyn, stlačený vzduch či technické plyny," uvedl zástupce investora společnosti Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace Jiří Režnar.

Prozradil, že jako partnera pro dodávky metalurgických technologií vybrali společnost Consarc Engineering Ltd, která patří mezi tvůrce trhu s technologiemi a know-how umožňujícími výrobu těchto špičkových materiálů určených pro letecký a kosmický průmysl.

NOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA

Vstup nového investora do strategické průmyslové zóny v Mošnově přinese s sebou desítky nových pracovních míst. Zpočátku dá firma práci pětatřiceti zaměstnancům, jakmile najedou technologie do plného provozu, přijme dalších až 60 pracovníků, a to jak do dělnických a technických profesí, tak i do obchodního úseku a vyššího managementu.

Celkové investice do výstavby nového areálu na výrobu ušlechtilých ocelí, nového provozu na vývoj a výzkum a další nezbytné kroky dosáhnou podle informací společnosti téměř 750 milionů korun. Náklady ve výši čtyřiceti procent uhradí společnost z vlastních zdrojů, zbývající část pokryjí bankovní zdroje.

„Původně jsme plánovali získat na tuto stavbu dotace z Evropské unie, ale tím by se celá akce zdržela minimálně o rok a půl až dva. A tak jsme navýšili financování o vlastní zdroje," vysvětlil Jiří Režnar.

S dokončením projektu počítají v příštím roce.

Hasiči Airport Ostrava jsou součástí integrovaného výjezdového centra Letiště Ostrava. Zasahují u událostí nejen na území letiště, ale i v jeho blízkosti.
Na návštěvě u letištních hasičů v Mošnově aneb Víte, čím se hasí požár letadla?