Úderem šestnácté hodiny budou v pátek moci návštěvníci vystoupat na nově postavenou rozhlednu, která se nachází u Stěbořic na nejvyšším bodě katastru, vrchu Šibenice. Odkazuje na opevnění, které zde vznikalo před druhou světovou válkou, a to také svou podobou, protože připomíná bunkr. Kromě slavnostního přestřižení pásky a následné prohlídky se v hasičském areálu v Březové uskuteční v 18 hodin přednáška o historii tvrze Šibenice, kterou povede historik Patrik Falhauer.

V případě příznivého počasí se mohou lidé na rozhledně kochat pohledem na Jeseníky i Beskydy. V sezoně bude přístupná každý den. „Na jaře a na podzim jen o víkendech, v zimě po předchozí domluvě,“ přibližuje starosta Stěbořic Roman Falhar. Přímo u objektu se nachází také ženijní bunkr ze sedmdesátých let. „K dipozici je i malé vojenské cvičiště. Některého jeho části jsou určeny dospělým, jiné dětem, jako třeba bludiště,“ dodává Roman Falhar.

Zprovoznění stěbořické rozhledny provázely menší komplikace. Původně totiž měla být otevřena už 28. října loňského roku. Jenže nastaly problémy při hledání firmy, která by celý projekt zrealizovala. Specifická stavba měla navíc i své technické požadavky. Když už to vypadalo, že na ni budou moci zájemci zavítat letos v březnu, musela se ještě dodělávat cesta a přišly i technické potíže se samotnou rozhlednou, kdy se muselo postupovat s ohledem na teplotu či povětrnostní podmínky.

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Kam míří Opavané na letní dovolenou?