Ve vybraných tocích v Beskydech pracovníci vytvořili trdliště pro přirozené rozmnožování pstruhů a školky pro jejich potomky. Stalo se tak ve spolupráci mezi Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK), regionálním pracovištěm CHKO Beskydy, Lesy ČR, správou vodních toků Frýdek-Místek, Českým rybářským svazem a Českým svazem ochránců přírody. „Naším cílem bylo zlepšit ekologický stav vodních toků, které byly v minulosti technicky upraveny,“ vysvětlil ředitel regionálního pracoviště AOPK správy CHKO Beskydy František Jaskula.

OCHRANÁŘI POZORUJÍ NÁRŮST MLADÝCH RYB

Na vhodných místech pracovníci pomocí bagrů vytvořili trdliště z kamenů a hrubého štěrku. Současně byla u břehů vymodelována dostatečně velká mělká místa, takzvané rybí školky, která jsou nezbytná pro zdárný vývoj mladých pstruhů.

„Odměnou za naše snažení bylo na podzim 2016 přirozené tření pstruhů právě v těch upravených místech. V následujícím roce jsme pak mohli pozorovat masivní nárůst mladých jedinců, kteří v předchozím roce v totožném úseku řeky Čeladenky téměř chyběli. Tato jednoduchá opatření poukazují na fakt, jak málo stačí k tomu, aby se neuspokojivý stav pstruhů a vodních toků mohl zlepšit,“ uzavřel ředitel František Jaskula. 

Na místě požáru odborníci dokumentují podrobnosti o konstrukci kostela. Zkoumají i rozměry trámů.
O sbírku na obnovu kostela je zájem. Na spáleništi se pracuje