VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Salmonelózou v našem kraji častěji onemocněly děti

V průběhu června a července bylo hlášeno v kraji 303 případů salmonelóz, 45,5 procenta onemocnění se vyskytla ve skupině dětí a juniorů do 14 let.

16.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

„Všechna onemocnění skončila uzdravením. Nemocní se nejčastěji nakazili nedostatečně tepelně upravenými vejci a kuřecím masem. Zaznamenali jsme rodinný výskyt salmonelózy po konzumací dezertu tiramisu vlastní výroby, kde se používají syrová vejce," říká mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Radim Mudra. Jídlem se celkem v kraji otrávilo dvanáct lidí. „Jednalo se o alimentární intoxikace, při kterých se uplatnil bakteriální toxin," uvedl mluvčí.

KDE HLEDAT PŘÍČINU?

Nejčastější příčinou onemocnění salmonelózou bývá nesprávné zacházení se syrovým masem a vejci, kdy může dojít k přenosu nežádoucích mikroorganismů na hotové pokrmy rukama nebo prostřednictvím nářadí a pracovních ploch. Důležitou roli hraje rovněž nesprávná teplota skladování potravin, zejména salátů a cukrářských výrobků nebo nedůsledné propečení větších kusů masa, případně zapékaných jídel, která jsou zalévána syrovými vejci.

„Je nutné si uvědomit, že při některých teplotách dochází k rychlému množení mikroorganismů, proto i Světová zdravotnická organizace doporučuje pro potraviny dodržovat teplotní interval nad 60 stupni nebo pod deset stupňů Celsia. Není vyloučen ani přenos patogenů od nemocného člověka, který se podílí na přípravě pokrmů," vysvětlil Radim Mudra.

Deset pravidel prevence onemocnění
1. Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta).
2. Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
3. Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
4. Uchovávat potraviny buď v teplém stavu (nad 60 ° C), nebo studené při teplotě nižší než 10 ° C.
5. Důkladně ohřívat již uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
6. Zabránit styku syrových a již uvařených potravin.
7. Umývat si ruce před přípravou potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
8. Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
9. Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
10. Používat k přípravě potravin pouze pitnou vodu.



Autor: Hana Porebská

16.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
David Levčík (vlevo) během jara v dresu Petřkovic.

TIP LIGA začíná prvním kolem: Jak tipuje Deník a fotbalista David Levčík?

Nehoda tramvaje a nákladního automobilu na ulici 28. října ve čtvrtek 17. srpna 2017.
13

OBRAZEM: Před krajským úřadem se srazila tramvaj s náklaďákem

Přisedněte k Františkovi z Assisi. Sedí na začátku křížové cesty v Ludgeřovicích

/FOTOGALERIE/ Socha světce sedícího na schodech. Takový obrázek se naskytne těm, kteří zavítají do Ludgeřovic. Konkrétně pak na nově zrekonstruovanou farskou cestu. Zmíněným svatým je Fratišek z Assisi, který se tak stal v Ludgeřovicích počátkem křížové cesty.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Výbuch v play-off nezůstal bez odezvy

Házenkářky Poruby nebudou v nadcházející sezoně startovat v evropských pohárech.

Zastávky na znamení? Obvod Stará Bělá je nechce

/FOTOGALERIE/ Ve Staré Bělé je 11 autobusových zastávek v každém směru, přičemž šest z nich bylo převedeno do režimu na znamení. S tím obvod nesouhlasí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení