Z unikátního průzkumu, který Deník provedl v celorepublikovém měřítku, vyplynulo, že názorů ostravské veřejnosti pro mobily a proti nim ve školách je prakticky stejně.

Polovina dospělých, byť ne vždy rodičů, si myslí, že před vyučováním by měli odevzdávat mobily žáci prvního stupně základní školy, čtvrtina dotázaných by pak stejný postup uplatnila i u žáků druhého stupně a zakázala používání mobilů o přestávkách.

Více k tématu přináší dnešní tištěné vydání Deníku.

„Určitě by se mírně zvedla úspěšnost písemek a zkoušení, kdyby děcka o přestávkách jen nehleděla do telefonů," míní paní Hana z Ostravy, matka tří dětí na základní škole. Právě ženy převažují mezi respondenty, kteří by k těmto omezením elektroniky přikročili.

ŠKOLY OPATŘENÍ NEZVAŽUJÍ

Samotní ředitelé oslovených ostravských škol ale žádná nová opatření nechystají. Svorně zůstávají u letitého pravidla, že telefony mají být během vyučování pouze vypnuty a mimo lavici. Takto postupují třeba v Základní škole Nádražní v centru Ostravy, podle jejíhož ředitele Libora Novotného lze naopak mobil ve výuce vhodně využít.

„V určitých předmětech mobily dokonce aplikujeme ve výuce, různé výukové mobilní programy považujeme za přínosné."

„Při zacházení s mobily postupujeme dle školního řádu, žáci je musejí mít během vyučování vypnuté a v tašce. O přestávkách je používat mohou. O jiných opatřeních neuvažujeme, žáci pravidla respektují," dodává zástupkyně ředitelky mariánskohorské „základky" Generála Janka Eliška Svobodová.

Za lehce odlišná pravidla pro nejmenší žáky se staví na ZŠ Komenského v Ostravě-Porubě.

„Doporučujeme, aby u sebe prvňáci mobily neměli. Je to ale pouze doporučení a nakonec je to na rodičích. Ti s nimi ale chtějí být ve spojení. Jinak na škole platí obecně známá pravidla o vypnutých mobilech mimo lavici," informuje ředitelka Jarmila Krejčířová s tím, že škola si vybírání mobilů před vyučováním snad ani nemůže dovolit.

PŘÍLIŠNÉ UŽÍVÁNÍ ZHORŠUJE PROSPĚCH

Co nejdále oddálit používání a zejména vlastnictví digitálních technologií doporučuje také dětská psycholožka Tereza Odstrčilová, podle jejíhož názoru mohou mobily a podobná zařízení u dětí rozvíjet závislost. „Situace, kdy dítě chce ,chytrý mobil', protože ho mají ve třídě všichni, je příležitostí pro rozhovor o tom, zda si dítě může získat v kolektivu respekt i jiným způsobem než vlastnictvím něčeho," soudí psycholožka a navrhuje rodičům, aby doma občas zavedli dny bez technologií, kdy všechny monitory a obrazovky zůstanou vypnuté.

Rovněž doplňuje, že podle provedených výzkumů klesá hodnocení žáků ve škole s rostoucím časem, který děti tráví s digitálními technologiemi.

„Děti by do dvanácti let vůbec mobilní telefon mít neměly, okrádá je o dětství," soudí jeden z respondentů Deníkem provedeného průzkumu, David Král z Ostravy-Zábřehu.

Petr JIŘÍČEK, Eva ERTLOVÁ

Školáci a chytré telefonyZdroj: DENÍK
*Pro zvětšení na obrázek klikněte.

Související články: Kdy pořídit dítěti mobil? V 9 letech, říkají Češi