Agent 007, mafie a zločinci, farma nebo Colours of Ostrava. To je jen část témat, která letos využili ve svůj prospěch studenti posledních ročníků středních škol. Jejich maturitní tabla pomalu zaplňují výlohy ostravských výkladních skříní. Lidé jich nejvíce uvidí v Poštovní ulici v centru Ostravy, řada dalších je i v Nádražní v okolí zastávky Stodolní nebo tradičně na Masarykově náměstí.

Podle Václava Strýčka z oktávy Matičního gymnázia je nejhorší vymyslet námět tabla.

„Byl to boj. Myslím si, že realizace nápadu byla mnohem jednodušší. Nakonec jsme to udělali ve stylu mafie a sloganu „Náš proces se táhne už osm let a ještě nás nikdo neamnestoval". Jsou na něm dvě sady fotek, tematické dělala naše spolužačka. Portrétové fotky jsme si nechávali dělat v ateliéru. Doplňují je pak otisky prstů a dlaní," popisuje devatenáctiletý student.

NEPŘEHLÉDNĚTEStudenti, kterým mezi učením na maturitu a nacvičováním posledního zvonění zbývá čas, přihlašte se do soutěže redakce Deníku - pochlubte se svým tablem!

Hlavní výhrou je 6 plat piva Cool Lemon a vstupenky na Rockovou Ostravu pro celou třídu.

Více informací a pravidla soutěže najdou zájemci na internetových stránkách Moravskoslezského deníku - více zde.

Uzávěrka přihlášek je 30. dubna.

Dodává, že cena tabla přesáhla částku sedm tisíc korun. „Kromě peněz to spolklo také hodně času, kterého ve čtvrťáku už moc nemáme. Spolužačky obešly řadu obchodů v centru, pak se jim ho podařilo vystavit na Jiráskově náměstí ve výloze galanterie," říká Strýček.

Výlet na farmu si pak udělali maturanti z gymnázia v Hrabůvce. „Měli jsme spoustu tipů, co bychom mohli udělat, nakonec jsme se ale rozhodli pro farmu. Kluci na ni nakráčeli v oblecích a děvčata ve společenských šatech, takže je na fotkách vidět skvělý kontrast. Mottem našeho tabla je, že nechceme pracovat rukama, ale hlavou. Proto budeme dále studovat," vysvětluje Tuan Doan Duy s tím, že celou třídu vyšlo tablo asi na dva a půl tisíce korun a měsíc práce. Třída ho však ještě nevyvěsila. Místo teprve hledá.

Kdo dřív přijde

Zajímavé tablo letos vymysleli i studenti 4.C z Přírodovědného lycea v Zábřehu. Umístili ho do antikvariátu Jaromíra Struhaly v Poštovní ulici. „Musím říct, že mě letos maturanti překvapili. Tradičně si u mě připevňují do výlohy velkou desku, tentokrát ale jejich tablo spočívalo v jednom plakátu, který mohli nalepit přímo na skleněnou výlohu. Vypadá to dobře," míní Struhala. Doplňuje, že studenty ani tabla si nevybírá. „Kdo dřív přijde, ten ho u mě může vystavit," dodává muž.

Inspirace pro budoucnost

Neotálejí ani třeťáci a septimáni ostravských středních škol. „Už teď sledujeme, co vymýšlejí naši starší kamarádi. Chceme se nechat inspirovat. Za rok nás to čeká taky. Máme akorát problém se na něčem shodnout, každý totiž chce něco jiného. Rádi bychom něco originálního, ale nemáme moc nápadů," říká Karolína Štetiarová z gymnázia v Hrabůvce.