TIPY MARTINA MACEČKA

NOISY POTS (ArcellorMittal Stage, dnes od 15.15)

Netradiční hudební projev, originalita a svěžest. Co víc si lze přát na úvod druhého festivalového dne? Máte-li chuť na hudbu samotnými muzikanty zvanou DIY kitchen electro, na nic nečekejte! Punc originality dodává i známý producent Jan P. Muchow, který dvojici drummerů Emil Machain a Jakub Tengler a klávesákovi Michalu Šupákovi dokonce pokřtil loni jejich debutové album Home Alone. S ním Noisy Pots objeli už i pár festivalů a tradičním oblíbencům Colours of Ostrava Tata Bojs plnili při podzimní Od A do B tour roli předskokana. Charakteristický zvuk Noisy Pots (Hlučné hrnce) je dán používáním kýblů, plechovek a hrnců společně s klávesovými nástroji či vibrafonem.

FISMOLL (Agrofert Fresh Stage, dnes od 17.30)

Dvaadvacetiletému Arkadiuszovi Glenskovi byste na první poslech asi těžko uvěřili, že je Polák z Poznaně. Avantgardní milovník severského popu a intimního folku se nechal inspirovat mimo jiné Ólafurem Arnaldsem, který v Ostravě už také vystoupil. „U mě najdete ale také kousek Sigur Rós, někdy i José Gonzálese. Tahle srovnání mi nijak nevadí, protože pořád se najde dost lidí, kteří pochopili, že dělám hlavně vlastní hudbu," zdůraznil Fismoll, jehož přezdívka vznikla v útlém mládí, kdy si jeho otec všiml, že hlas syna se pořád točí okolo tóniny fis moll. Koncert polské hudební naděje slibuje milé zamyšlení se nad vlastní osobností.

MARIACHI EL BRONX (Drive Stage, dnes od 20.15)

Mariachi, mexický styl hudby někdy z 19. století, se objeví v Ostravě v podání kalifornských hardcoristů. Bez jediného Mexičana, zato s Japoncem to jsou původní The Bronx, čtrnáct let fungující kapela, která před tím, než zabrousila do trochu jiného světa hudby, vydala tři hardcore punková alba. Nápad na změnu vyšel z nich samotných poté, kdy v podstatě odmítli zahrát akusticky. „Požádali jsme přátele, aby nás doprovodili na trumpety, housle a tradiční mexické kytary, nasadili jsme si sombrera, oblékli se jako rančeři a vznikli Mariachi El Bronx," vysvětlil zpěvák Matt Caughtran.

KOVACS (ArcellorMittal Stage, dnes od 23.00)

Velký nizozemský pěvecký talent, šestadvacetiletá Sharon Kovacs, dostává posluchače do jiné dimenze díky neskutečně syrovému a přitom silnému a oduševnělému hlasu. Říkají jí holandská Amy Winehouse, ráda chodí v černém s hlavou dohola vystříhanou a kožešinovou čapkou. Soul má doslova vrytý v povaze. „Její hlas na mě vyskočil z reproduktorů. Okamžitě jsem poznal, že má autentickou identitu," řekl o ní rockový producent Oscar Holleman, jenž spolupracoval už i s Within Temptation. Sama Kovacs se mimo jiné nechala inspirovat třeba Ellou Fitzgerald, Tinou Turner či dokonce Janis Joplin.

TIPY BŘETISLAVA UHLÁŘE

AURORA (Česká spořitelna Stage, dnes od 19.00)

Devatenáctiletá norská zpěvačka Aurora Aksnes má v repertoáru zajímavé elektropopové skladby. Neskrývá své velké vzory, kterými jsou Bob Dylan a Leonard Cohen. Na otázku, kdo ji nejvíce inspiroval v její dosavadní umělecké kariéře, bezelstně říká: „Není to kdo. Všechno mi přináší inspiraci příroda, měsíc, otevřená příroda, rodina, lidé, které potkávám a vidím kolem sebe. Jsou to vlastně emoce, které každodenně prožívám," míní interpretka. Aurora už má dobře našlápnuto stát se uznávanou umělkyní nejenom v Norsku. Její písně mají mnoho odstínů. Dovedou být tajemné, ale také pohádkové s melancholickými odstíny. Je to takový zvláštní odstín popu. Moc se těším na její vystoupení.

MY BABY (Agrofert Fresh Stage, dnes od 20.00)

Nizozemsko-novozélandské trio, které si říká My Baby, je skutečně pro ty, kdo mají rádi velké emoce. Jejich vystoupení přirovnal dokonce jeden recenzent k řádění rozzuřené lvice. Tou lvicí je určitě zpěvačka a kytaristka Cato van Dyka, ale také její bratr bubeník Joost a novozélandský kytarista Daniel Johnston. Hudební projev kapely je silně ovlivněn syrovým rockovým blues sedmdesátých let minulého století, ale také funky, soulem či gospelem. Druhé album skupiny pod názvem Shamanaid přineslo skupině velmi pochvalné recenze. Posluchači by se měli připravit na spanilou jízdu plnou vášní, ale také hudební erotiky.

CC SMUGGLERS (Drive Stage, dnes od 23.00)

Britská kapela hraje s velkým „hudebním odpichem" blues, swing, ale také rokenrol. Všechno má „pod kontrolou" Richie Prynne, zpěvák a velký showman v jedné osobě. Když vyrukuje na pódium s ostatními členy skupiny, je opravdu co poslouchat. A tak není divu, že při jednom z koncertů hudební partičky CC Smugglers, když její členové pořádně rozparádili publikum, skočila za nimi na pódium i členka královské rodiny. Je to velký nářez, když muzikanti drtí banjo, housle, kytary, ale i akordeon. Pokud se člověk chce maximálně uvolnit ve společnosti s hudbou, pak CC Smugglers je toho dobrou zárukou.

OF MONSTER AND MEN (Česká spořitelna Stage, dnes od 00.00)

Islandská hudební formace Of Monster and Men prezentuje indie folk a pop. Její styl nelze „zaškatulkovat". Členové skupiny si našli už velký počet příznivců v mnoha zemích světa. Skvělá práce s akustickými nástroji, vokální harmonie, procítěný hlas zpěvačky Nanny Bryndis Hilmarsdóttir a Ragnara Ipórhallssona to vše dává islandskému seskupení velký punc originality. Na vystoupení můžeme čekat balady a metaforické příběhy s hudbou, které čerpají z říše zvířat, lidí, ale i dávné mytologie. A k tomu ještě pop, folk a rock. No, co si ještě více přát? Skupina Of Monster end Men přichází jako pravá severská hudební lahůdka.