Velkolepý rodinný park v kryté hale s nejrůznějšími zábavními atrakcemi, divadlem i občerstvovacími koutky má v příštích letech vzniknout ve třech lokalitách České republiky ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Konkrétně v Bílovci by mělo zábavní centrum vyrůst na tříhektarovém pozemku na okraji města ve směru na Ostravu.

„Jedná se o první model uzavřeného rodinného parku v České republice. Tyto parky již úspěšně fungují v Belgii a Holandsku,“ přiblížila k projektu místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková a dodala, že pozemek v Ostravské ulici je v územním plánu města již řadu let zařazen jako vhodný právě k podnikání.

„Tato zóna však je bez příjezdové komunikace a infrastruktury, takže nebyla pro investory příliš atraktivní. Až nyní,“ připustila bílovecká místostarostka.

Sambu a tango se mohli naučit návštěvníci akce Tanec v zahradách, jejíž první díl se uskutečnil v zahradě piaristického kláštera v Příboře.
V zahradě kláštera se tančila samba

Nejen ona, ale všichni městští zastupitelé se mohli se záměrem pražského investora detailněji seznámit před týdnem na předprázdninovém jednání zastupitelstva. Zástupci společnosti přijeli projekt do Bílovce představit a zároveň i zodpověděli otázky, které přítomné komunální politiky zajímaly.

„Centrum počítá s návštěvností několik set tisíc lidí ročně s tím, že dojezdová vzdálenost je až dvě hodiny autem. Máme velmi široký okruh, kterým se dá centrum zasáhnout, je to celé Ostravsko s přesahem do Polska, dále je tady záběr na Olomouc až k Brnu,“ uvedl na zastupitelstvu zástupce pražské společnosti s tím, že park bude uzpůsoben zhruba pro půldenní návštěvu rodin s dětmi.

PŘÍNOSY 

Podle slov starosty Bílovce Pavla Mrvy představuje tento projekt obrovskou výzvu a příležitost pro město, který by přinesl nejen jeho zviditelnění, ale měl by i příznivý ekonomický dopad, související především s rozvojem služeb v oblasti gastronomie, hotelnictví, maloobchodu či dopravy.

„Zároveň máme obrovskou příležitost postavit v Bílovci krytý bazén, o jehož využití se kvůli vysoké finanční náročnosti ve městě diskutuje už dlouhé roky. Návštěvníci zábavního parku by kromě bonusu v podobě zámku, muzea, věže kostela a dalších historických památek Bílovce určitě přivítali právě relaxaci v bazénu,“ doplnil Pavel Mrva s tím, že vybudování zábavního centra by s sebou přineslo také zhruba stovku nových pracovních míst.

Knížecí cestu z Trojanovic-Ráztoky na Pustevny v sobotu otevřeli po celkové opravě zástupci Trojanovic, Moravskoslezského kraje, cyklisté i turisté.
Knížecí cesta má nový asfalt

Přestože většina zastupitelů projektu a dalšímu jednání s pražskou firmou dala zelenou, našli se i takoví, kteří ho nepodpořili.

Jako například Petr Klimek, který upozornil na to, že se při hlasování zdrží a jako důvod uvedl: „Když jsem ten materiál otevřel, tak mě to určitě zaujalo, říkal jsem si, že je to zajímavý investiční nápad. Asi po možná čtvrt hodině jsem si však uvědomil, jak se změní ráz našeho krásného města, jak nás to všechno ovlivní a mám za to, že opravdu dojde k zásadní změně toho klidného prostředí, které tady dneska máme.“

Na jeho slova zareagovala místostarostka Sylva Kováčiková s tím, že se jedná o pozemek v okrajové části města ve směru k dálničnímu sjezdu, takže by to žádný negativní dopad na život lidí ve městě mít nemělo.

O výstavbě indoor parku v Bílovci nejednali zastupitelé naposledy, ale k projektu se vrátí po prázdninovém volnu.

„Pro realizaci záměru bude důležitý obsah smlouvy mezi investorem a městem Bílovcem. O smlouvě řešící výstavbu parku a podmínky budoucího vztahu jednotlivých subjektů by mělo zastupitelstvo rozhodovat v září,“ uzavřela bílovecká místostarostka.

Ilustrační foto.
Hřiště v Bernarticích je otevřeno až do tmy