Objekt vodárenské věže na východním nádraží dlouho chátral. V roce 2011 stavbu České dráhy prodaly majiteli firmy Unicont Vladimíru Peringerovi, který se o celou její rekonstrukci zasloužil. Od začátku měl jasnou vizi, a sice vytvořit jakési kulturní centrum.

„Ještě je potřeba hodně dodělat. Teď pracujeme na omítkách, elektroinstalaci či podlaze terasy. Vše ale směřuje k otevření vodárenské věže 26. srpna, tedy abych byl přesný tak to bude spíše poloprovoz. Proběhne instalace výstavy v rámci Landscape festivalu, bude se jednat o vernisáž Industriální topografie a měla by tady být do konce září," uvedl Vladimír Peringer.

Výstava, ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze, se bude zabývat úspěšnými proměnami industriálních objektů pro nové využití.

ÚPLNÉ OTEVŘENÍ V PŮLI ŘÍJNA

Rekonstrukce věže začala v únoru loňského roku a celá by se návštěvníkům měla zpřístupnit během října.

„V průběhu října by měla být instalována stálá výstava děl Kurta Gebauera. Některá tedy budou vystavena již od částečného otevření v srpnu, ale stálá expozice by měla vzniknout později. S říjnovým zprovozněním počítáme také v případě celkového zázemí, baru a podobně," pokračoval.

Vzhledem k cyklostezce, která kolem věže vede, vznikne také odpočinkový prostor právě pro cyklisty. „Vytvoříme kavárenské zázemí a bar, aby lidé v upocených dresech nemuseli pro občerstvení chodit až nahoru do galerie. Celkové využití věže bude víceúčelové. K dispozici bude malý kinosál, kde lidé najdou prostory pro různé přednášky, besedy a vyroste také malá divadelní scéna," sdělil Vladimír Peringer.

UNIKÁTNÍ KOTEL JE V JAROMĚŘI

Vodárenská věž pochází z roku 1892 a je ojedinělá v širokém okolí. Vznikla v koncové stanici bývalé Severní dráhy Ferdinandovy. Unikátem je sedm a půl metru dlouhý a dva metry vysoký a široký kotel z lokomotivy. Po jejím vyřazení z provozu byl v letech 1965 - 1973 přeměněn na kotel stabilní a byl umístěn právě do interiéru věže. Je jediným svého druhu v České republice.

Z Opavy však zamířil na východ Čech. „Byl převezen do Železničního muzea Výtopna v Jaroměři, kde je vystaven. Celý objekt je kulturní památkou, takže některé vybavení zůstalo, Národní památkový ústav toto pochopitelně hlídá," doplnil Vladimír Peringer.

Veronika Bernardová