Většina z nás ví, jak vypadá zámek Bruntál přes den, ale to, jak vypadá večer a jaké nové věci se na zámku při jeho restaurování objevily, se dovědí návštěvníci právě při zámecké noci. Speciální večerní prohlídky s kostýmovaným průvodcem doplní i taneční vystoupení skupiny DAMBRA. Akce začíná ve 20 hodin, poslední prohlídka pak bude ve 22 hodin.

„Součástí je i prohlídka výstavy Kouzlo myslivosti, která končí 27. srpna,“ nastínila program vedoucí památkového ústavu Ľubica Mezerová. Vstupné na akci je stejné jako na normální prohlídky, pro dospělého činí 100 korun, pro dítě 50 korun.

Kostele sv. Vojtěcha v Opavě.
Zájem o prohlídky kostelů a chrámů v regionu je mezi lidmi obrovský

Hrad Sovinec naproti tomu ukáže návštěvníkům tajemství netopýrů. Lidé mají možnost je pozorovat na obrazovce, vyslechnout si přednášky a projít si netradiční trasu po stopách těchto tajuplných savců. Kastelán Michal Koutný řekl: „Kromě netopýrů bude k vidění i vystoupení olomoucké mušketýrské skupiny Salva Quardia a drobné dramatické scény. Sám se v nich budu angažovat.“ Prohlídky na Sovinci začínají již v 19 hodin a končí ve 23 hodin. Dospělí zaplatí 100 korun, děti 50 korun.

Zámek ve Slezských Rudolticích si na zakončení prázdnin připravil pěkně strašidelnou oslavu. Z Třemešné ve Slezsku vyjede v 18.45 speciální parní vlak až do strašidelného zámku, kde na návštěvníky čeká padesát strašidel.

Kastelán Tomáš Zemba ale poznamenal: „Nemusíte se moc bát. Užijeme si to, a pokud nám dopřeje počasí, tak bude i ohňostroj.“ Vlak ze Slezských Rudoltic zpět do Třemešné odjíždí ve 22 hodin. Vstupné na akci je 40 korun.

Loutkové divadlo. Ilustrační foto.
Loutkové divadlo: Na tahu je nyní soud

OCHUTNÁVKA PIVA, VÍNA I NOČNÍ KINO

Do letošního ročníku Hradozámecké noci se zapojí tradičně i zámek Hradec nad Moravicí. „Akce se účastníme už od samotného začátku. Dokonce jsme už dvakrát měli vůbec nejvyšší návštěvnost v rámci všech památek v Česku, které byly tehdy součástí Hradozámecké noci,“ přiblížil kastelán hradeckého zámku Radomír Přibyla.

Na netradiční návštěvu sem mohou zájemci vyrazit zítra od 19 do 24 hodin. Součástí budou nejen komentované prohlídky, ale i další zajímavý program. „Provádět budou průvodci v kostýmech, první komentovaná prohlídka začne v 19 hodin a pak vždy co dalších dvacet minut. Nutná je však předchozí rezervace na čísle 553 783 915. Pouze toto bude zpoplatněno, ostatní doprovodný program je zcela zdarma,“ pokračoval kastelán. A na co všechno se mohou příchozí těšit? Součástí prohlídek budou třeba hrané scény ze života knížat v dobovém hávu.

„Takovým hlavním tématem letošního ročníku je návštěva Ludwiga van Beethovena na našem zámku,“ prozradil Radomír Přibyla. Na nádvoří budou k vidění ukázky historického šermu a vydat se návštěvníci budou moci i do zámeckého sklepení, kde se bude podávat víno a pivo. Celý areál bude i speciálně nasvětlen. U pivovarnických sklepů pod Červeným zámkem se pak bude promítat noční kino.

„Vždycky se jedná o film, který v sobě nějakým způsobem pojí hrady, zámky a děti. Třeba jako Ať žijí duchové a podobně. Jaký snímek se bude promítat letos, je ale překvapení,“ dodal.


Lucie STRAKOVÁ, Veronika BERNARDOVÁ

Ilustrační foto.
Soud: Zničení firmy, která překážela chemičce Agrofertu, bylo nezákonné