Tomuto kulatému jubileu se v následujících týdnech rozhodlo věnovat také Lašské muzeum v Kopřivnici. V rámci výstavy s příznačným názvem Kopřivnice v automobilech Tatra tam budou moci návštěvníci obdivovat práce místního fotografa, grafika a designéra Karla Kudery.

TATROVKY OVLIVNILY ŘADU UMĚLCŮ

„Automobily a prostředím závodu se nechalo ovlivnit mnoho výtvarníků, od Ludvíka Bortla, přes Eduarda Petra, Josefa Treuchela, Karla Kordiovského či v neposlední řadě Karla Rosenkranze. V posledních měsících se po jejich bok zařadil i již zmíněný Karel Kudera," uvedl kurátor Lašského muzea Pavel Dvořák.

Milovníci umění a další návštěvníci se tak zcela jistě mohou těšit na zajímavou podívanou s řadou netradičně pojatých fotografií. Karel Kudera totiž ve své tvorbě kombinuje všechny výtvarné obory, kterým se věnuje.

„Nejsou to čisté fotografie a rozhodně se nejedná o čistou grafiku. Zůstávají někde na pomezí, ovšem bez toho, že by měl divák pocit, že jim něco chybí," vysvětlil Pavel Dvořák a pokračoval: „Karlovy práce si navíc vtipně hrají se starou představou, že Tatra je továrna ve městě a Kopřivnice je město v továrně."

Snímky, v nichž se autor snaží o propojení minulosti s přítomností, si mohou návštěvníci kopřivnického muzea poprvé prohlédnout už dnes v podvečer. Výstava bude slavnostně zahájena za přítomnosti jejího autora úderem 18. hodiny a v prostorách muzea potrvá až do 9. dubna.