Výstraha na vydatný déšť a nebezpečí záplav platí pro Moravskoslezský a Zlínský kraj, a to od dnešních 10:30. Místy naprší až 40 milimetrů srážek, v Beskydech i přes 60 milimetrů. V pátek ráno má déšť ustávat.

Místy naprší až 40 milimetrů vody, v Beskydech i přes 60 milimetrů. Výstraha na vydatný déšť platí pro Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Novojičínsko v Moravskoslezském kraji a okres Vsetín ve Zlínském kraji od dnešních 10:30 do pátečního rána, kdy mají srážky ustávat. Povodňová bdělost je až do odvolání vyhlášena v okresech Nový Jičín, Ostrava-město a Vsetín, zatímco pro okresy Frýdek-Místek a Karviná platí vyšší stupeň ohrožení - povodňová pohotovost.

"Vzhledem k současnému nasycení a předpovídaným srážkám v oblasti Beskyd očekáváme vzestupy hladin s dosažením druhého stupně povodňové aktivity v povodí Olše a Ostravice. V povodí Olše nelze vyloučit ani krátkodobé překročení třetího stupně," uvedli meteorologové.

Houby. Ilustrační foto.
Houbaři, pozor! Nemocnice hlásí otravy z hub

První povodňový stupeň může být vyhlášen v povodí Bečvy a u pravostranných přítoků Odry, které odvodňují Beskydy.

Řidiči by při silném dešti měli zpomalit, protože hrozí nebezpečný aquaplaning. Měli by také dávat pozor na vodu na silnicích či podemletí krajnic a mostů. V případě povodňového nebezpečí lidé nesmějí v rozbouřených řekách plout na lodích nebo se koupat.

Silnice, korupce i drahá voda. Problémy, které nejvíc trápí Čechy