Svůj posilovací areál pro workoutové aktivity spolu s venkovním fitness, posilovací zónou pro seniory, in-line dráhou pro děti, sestavou pro překážkový parkour, a to včetně koutku pro oddych a relaxaci, by v budoucnu mohla mít také Kopřivnice. Přesně s takovými požadavky ze strany vedení města se totiž museli popasovat zpracovatelé studií dalšího možného využití místního házenkářského hřiště.

„Míru splnění požadavků a tvůrčí invenci se pokusili projektanti přetvořit do dvou variantních studií," vysvětlil Milan Šmíd, vedoucí oddělení rozvoje území kopřivnické radnice s tím, že jejich autory jsou projektové týmy z Kopřivnice a Valašského Meziříčí.

Zájemci, jež se chtějí s těmito projekty blíže seznámit, si je nyní mohou prohlédnout ve vestibulu kopřivnické radnice. „V této chvíli je část vypracovaných studií zveřejněna informativně pro veřejnost, aby ta mohla posoudit možnosti," doplnil Milan Šmíd.

VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ

V prvním měsíci příštího roku na expozici naváže také veřejné projednání, na němž zpracovatelé studie představí. Případné podněty občanů vezme vedení města v potaz při přípravě dalších projektových či realizačních prací. Venkovní posilovna letos již vyrostla na Novojičínsku v Příboře na prostranství u Technických služeb města Příbora, prvního workoutového hřiště se dočkali také sportovci ve Frenštátě pod Radhoštěm a naposledy se radovali sportovní nadšenci v Novém Jičíně. Cvičiště pro workoutové aktivity za bezmála půl milionu korun tak nahradilo pétanquové hřiště u gymnázia, které lidé příliš nevyužívali.

K TÉMATU

Venkovní posilování se stává zejména mezi mladou populací, doslova hitem, na což reagují města i obce napříč krajem. Velký street workout park v září slavnostně otevřeli například v Třinci. Vyrostl na ploše vedle sportovní haly a krytého bazénu, má velikost 25 krát 21 metrů a zájemci si tady mohou kdykoli zacvičit na 24 posilovacích prvcích. Cena za realizaci projektu se vyšplhala zhruba na dva miliony korun.

Pracovat na svém těle a zároveň se nepotit v uzavřené posilovně mohou od loňska i nadšenci v Bystřici. Hřiště tam vzniklo vedle domu s pečovatelskou službou. Návštěvnost workoutového sportoviště si pochvalují také v Jablunkově, kde hřiště v parčíku u městského lesa otevřeli loni v srpnu. Cvičit venku mohou zájemci i ve Frýdku-Místku. Jedna z částí multifunkčního hřiště u přehrady Olešné slouží fitness a skládá se z několika cvičebních stanic.

V Havířově otevřeli workoutové hřiště v roce 2014 v ulici Na Nábřeží a v Karviné tentýž rok na okraji lesoparku Dubina. Letos bylo toto hřiště rozšířeno.