Ve většině případů se jednalo o mláďata, která předčasně opustila svá hnízda, výjimkou nebyli ani zesláblí či zranění jedinci. „V devadesáti procentech u nalezených mláďat není nutná péče v záchranné stanici. U ptačích mláďat většinou postačí přenesení na bezpečné místo a rodiče se o ně dále postarají,“ uvedli pracovníci záchranné stanice na svých webových stránkách.

Kromě nemohoucích mláďat prošli rukama ošetřovatelů také živočichové trpící nejrůznějšími traumatickými úrazy anebo tvorové s poraněním, jež si přivodili například na sloupech vysokého napětí či nárazem do vodičů elektrického vedení.

ÚHYN ORLA MOŘSKÉHO

Jeden takový případ řešili ošetřovatelé bartošovické stanice v uplynulém týdnu, kdy se jim do péče dostal vážně zraněný orel mořský nalezený v okolí Dětmarovic.

Tarzanie v Beskydech - největší lanový park u nás
Tarzani z Beskyd. Výšek si užije i ten, kdo se jich bojí

„Orel měl rozsáhlý hematom v hrudní oblasti, v době nálezu již obsazený tisíci vajíček masařek a evidentně utrpěl i úraz hlavy. Rentgenovým snímkem jsme vyloučili fraktury končetin a případné postřelení,“ přiblížili k nedávnému případu ošetřovatelé bartošovické stanice a dodali, že tento příběh má bohužel smutný konec.

„Přes veškerou veterinární péči, nasazení antibiotik a podobně po dvou dnech orel uhynul. Ukázalo se, že měl vážné zranění vnitřních orgánů neslučitelné se životem a zřejmě i krvácení v dutině lebeční,“ popsali stav pacienta pracovníci stanice s tím, že tento případ je o to smutnější, protože se jednalo o dospělého samce orla mořského, kterému se v regionu dlouhodobě dařilo hnízdit.