"Posádka letecké záchranné služby Ostrava zasahovala ve čtvrtek v odpoledních hodinách společně s horskými záchranáři u zraněné turistky v Jeseníkách, která utrpěla úraz na stezce v Údolí Bílé Opavy. Požadavek na vzlet vrtulníku přišel operačnímu středisku ZZS od členů horské služby po patnácté hodině," uvedl k události mluvčí Lukáš Humpl.

Záchrana turistky v Jeseníkách

Třiasedmdesátiletá žena upadla při pěší vycházce a způsobila si těžké poranění dolní končetiny. Prvotně ji ošetřili přivolaní členové horské služby.

"Z důvodu pro pozemní techniku nepřístupného terénu byl na pomoc přivolán vrtulník letecké záchranné služby. Transport horským terénem by byl totiž velmi zdlouhavý a pro pacientku také bolestivý," doplnil dále mluvčí.

Podle jeho slov horští záchranáři díky lepší znalosti terénu posádce vrtulníku vytipovali a následně doporučili k přistání vhodný, i když rozlohou malý, lesní palouk a místo pak v okamžiku, kdy se stroj přiblížil, označili dýmovnicí.

"Vrtulník tedy mohl bezpečně dosednout na zem a nebylo nutno přistoupit k práci v podvěsu, i když na ni byla posádka připravena," dodal Humpl.

Žena pak byla převzata na palubu stroje a po lékařském ošetření následně bezpečně a šetrně přepravena na úrazovou ambulanci Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.