Policie zjišťuje, kdy k úmrtí došlo. Soudce totiž našli až na žádost kolegů z Krajského soudu v Ostravě, když Studnička v pondělí nepřišel do práce.

„Předseda senátu, pan Studnička, ráno nedorazil do práce, nezvedal telefon, proto jsme informovali policii a požádali o prověření situace. V tuto chvíli víme jen to, že pan Studnička je mrtvý. Žádné bližší informace v tuto chvíli poskytnout nemohu," sdělila Deníku mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Podle policejního prezidenta Petra Lessyho nemůže policie zatím vyloučit ani jednu ze dvou variant soudcova úmrtí – tedy násilnou smrt a sebevraždu. „Na místě teprve policisté provádějí ohledání místa činu," řekl s tím, že podrobnější informace o případu nemá.

Tělo bylo nalezeno okolo 13. hodiny. Obydlí soudce se nachází ve čtvrti rodinných domů. Místo policie obehnala páskami a uzavřela i příjezdové cesty do ulice. Na místě jsou stále technici, kteří ohledávají místo činu. Dorazil i soudní lékař, který by měl určit přesnou příčinu a dobu úmrtí. Mezi policisty se hovoří i o možnosti, že nemuselo jít o násilnou smrt a že soudce spáchal sebevraždu.

Sebevražda jako velmi nepravděpodobná

Podle lékaře, kterého Deník oslovil je ale velmi nepravděpodobné, že by si případné zranění hrdla způsobil sám. „Za svou třicetiletou praxi jsem zasahoval u mnoha sebevražd, ale že by si někdo sám podřezal hrdlo, to jsem ještě nikdy neviděl. Stát se může ledacos, pravděpodobnost tady je vždycky, ale podle mě velmi malá," řekl Deník lékař, který si nepřál být jmenován.

Obyvatelé okolních ulic postávali za policejními páskami. Celá událost je překvapila. Většina místních Miloslava Studničku blíže neznala. Byl podle nich velký samotář.

„Jezdil tady na chalupu asi dva roky. Moc jsem s ním nikdy nemluvila. V domě měl okolo dvanácti psů a musím říci, že byli docela hluční. Dokonce jsem si byla stěžovat i na úřadě," řekla redaktorovi Deníku jedna ze sousedek, která Studničku viděla naposledy v neděli ráno. „Spala jsem vedle v chatce. Nic jiného, kromě těch štěkajících psů, jsem neslyšela. Ničeho zvláštního jsem si nevšimla," dodala žena.

Zaskočeni jsou i lidé ve Vratimově, kde Miloslav Studnička bydlel sám v budově bývalé školy poblíž kostela. To, že by si sáhl na život, si nikdo z místních nedovede představit.

V domě se zelenou fasádou v ulici Dráhy ve Frenštátě pod Radhoštěm našli v pondělí 9. července policisté tělo soudce Miloslava Studničky.

„Byl to velký pohodář, nekonfliktní, příjemný člověk, který měl velmi rád zvířata a hodně jich také choval," řekl Deníku jeden z jeho sousedů. Většinu času prý soudce ale trávil právě v rekreačním domě ve Frenštátě.

Krajská státní zástupkyně Brigita Bilíková, která se Studničkou pracovala na případu vítkovských žhářů, řekla, že se o soudcově smrti dozvěděla dnes odpoledne: „Je to sotva pár minut, je to hodně čerstvé. Nevím, co k tomu říct. Je mi to strašně líto," uvedla. Nechtěla spekulovat o tom, zda to souvisí s některým ze Studničkových případů nebo konkrétně s kauzou Vítkov. „Věřím a doufám, že to s Vítkovem nesouvisí."

Stejný pohled na celou věc má i Kumar Vishwanathan, který pomáhal obětem žhářského útoku. „Myslím si, že to nemá žádnou souvislost. Je to strašná zpráva. To rozhodnutí tehdy bylo hodně průlomové. Jedno z klíčových rozhodnutí, které ukázalo, že ve státě funguje soudnictví, které nepodléhá veřejným a politickým tlakům. Potvrdilo, že existuje skupina státních zástupců a soudců, kteří soudí na základě práva, nikoliv na základě tlaků, patřil mezi ně i soudce Studnička," uvedl Vishwanathan.

Čtyřiašedesátiletý soudce řešil mimo jiné kauzu čtyř žhářů z Vítkova na Opavsku, kteří vhodili zápalné láhve do domu romské rodiny. Čtveřici extremistů soud uložil výjimečné tresty. Kauzu Vítkov řešil soudce Studnička v roce 2010. V říjnu soud v čele se Studničkou udělil žhářům tresty od 20 do 22 let.

Soudce Studnička soudil i některé další případy, jimž média věnovala pozornost

Loni k desetiletému vězení odsoudil dvaatřicetiletého muže obžalovaného ze znásilnění dvou malých dětí v Orlové na Karvinsku. Letos udělil tresty třem dealerům drog, které poslal do vězení na dva roky, devět a deset let. Zabýval se i případem ženy z Českého Těšína, která podle státního zástupce podvedla více než stovku lidí. Letos v březnu krajský soud v Ostravě zprostil obžaloby osm bývalých manažerů Českomoravské družstevní spořitelny. Podle státního zástupce měli podíl na nezákonných machinacích vedoucích ke krachu záložny. Údajně připravili finanční ústav o více než 300 milionů korun. Soud ale žalované transakce označil jen za chybná manažerská rozhodnutí. Navíc podle něj nebyla způsobena žádná škoda.

Soudce Krajského soudu v Ostravě Miloslav Studnička. "Pokud by se ukázalo, že jeho smrt skutečně souvisí s jeho profesí a jeho rozhodováním u soudu, tak je to šílené. Něco takové v našem státě nemá obdoby. V jednacích síních je soudcům a obhájcům často vyhrožováno, ale nikdy by to nemělo přejít v osobní útoky a veškeré spory by se měly řešit legálními postupy. Myslím si, že to s kauzou Vítkov nejspíše nesouvisí, pan doktor řešil i řadu jiných kauz, ale je to věcí policie, aby vše vyšetřila," řekl Deníku Petr Kausta, jeden z obhájců vítkovských žhářů.

Podle Tomáše Lichovníka, předsedy Soudcovské unie ČR, nemají soudci stálou ochranu. "Stálou ochranu soudci skutečně nemají, to by žili pod dohledem ochranky po celou svou profesní kariéru. O ochranu mohou samozřejmě možnost kdykoli policii požádat," řekl Lichovník České televizi.

Kauza Vítkov: od žhářského útoku po rozsudek

Soud potvrdil vysoké tresty žhářům z Vítkova

Související články ke kauze Vítkov