Další případ silniční agrese řeší moravskoslezští policisté. Došlo k němu v těchto dnech na Ostravsku. Naštvaný dvaašedesátiletý chodec rozbil pěstí čelní sklo nákladního vozu. Vyděšený řidič (43 let) se zamkl ve voze a vytočil tísňovou linku.

Policie útočníka zadržela. Muž se k rozbití skla přiznal. Na svou obhajobu uvedl, že jej předtím naštval způsob jízdy nákladního vozu. Co přesně se stalo, není jasné. „Motivem měl být odlišný názor na způsob jízdy vozu," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Policie událost vyšetřuje jako trestné činy výtržnictví a poškození cizí věci, za které hrozí až dva roky vězení.

Podobné případy, kdy se do konfliktu dostali chodci a motoristé, nejsou nijak výjimečné. Nedávno dokonce jeden z řidičů sáhl po mačetě. Stalo se tak v Ostravě poblíž vyznačeného přechodu, na kterém se nacházelo několik lidí.

„Aby zamezili kolizní situaci, museli urychleně opustit přechod," popsala začátek konfliktu mluvčí Holčáková.

Jeden z pěších jedenatřicetiletý muž dal motoristovi slovně i gesty jasně najevo, co si o jeho způsobu jízdy myslí. Netušil však, co bude následovat. Řidič za přechodem zastavil a vzal do ruky mačetu. Chodec na nic nečekal a dal se na útěk. Naštvaný motorista ho za neustálých výhrůžek začal pronásledovat. Pak se vrátil k autu a odjel.

Poměrně často dochází i k incidentům mezi samotnými motoristy. Některé případy mohou mít pro agresory vážné následky. Obvinění z loupeže, za kterou hrozí až deset let vězení, si před časem vyslechl motorista. V Ostravě se nepohodl se ženou sedící za volantem druhého vozu. Aktéři měli jiný názor na to, kdo má v konfliktní situaci vycouvat.

„Oba trvali na tom, aby z inkriminovaného místa couval ten druhý. Po slovní rozepři následovalo poškození vozu řidičky," uvedla Holčáková s tím, že muž údajně přistoupil k autu a poničil zpětné zrcátko. Vzápětí nasedl do svého automobilu a odjel po chodníku. Tím to ale neskončilo.

Řidička totiž vzala mobilní telefon a začala vše fotografovat. To zřejmě dotyčného naštvalo. Podle Holčákové se vrátil a ženě se snažil přístroj vytrhnout. Na její obranu se postavili svědci. Muž nakonec telefon vhodil do ženina vozu a odešel.