Na svědomí mají i útoky na lidi. O jednom z případů, které patří do kategorie hodně nezvyklých, se včera hovořilo u Okresního soudu v Ostravě. Obžalovaným je padesátiletý muž, jehož beran těžce zranil důchodkyni (76 let).

ZVÍŘE NEZAJISTIL

Podle názoru státního zástupce majitel zvíře dostatečně nezajistil. Beran následně prorazil branku výběhu a zaútočil na ženu, jež na svém pozemku sbírala ořechy. Seniorka utrpěla těžká poranění nohy. Musela se podrobit operaci, léčba trvala několik měsíců. Muž čelí žalobě z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Pokud jej soud uzná vinným, hrozí mu až čtyři roky vězení.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl Deníku chovatel, který včera v doprovodu svého advokáta absolvoval u soudu takzvaný informativní výslech. „Řešíme otázku škody," řekla Deníku soudkyně s tím, že samotné hlavní líčení bude teprve nařízeno.

Událost se stala vloni na podzim v Ostravě. Žena při sbírání ořechů zaslechla zvuk zvonce a poté šustění v nedalekém porostu. Když se otočila, spatřila hlavu berana. Ve strachu se vydala ke svému domu. Tam ale dojít nestačila.

BERAN JI DOSTIHL

V polovině cesty ji zvíře dostihlo a hlavou udeřilo do zad. Seniorka upadla na zem. Beran udělal několik kroků vzad a znovu zaútočil. Ležící ženu zasáhl třikrát do levé nohy a způsobil jí vážné zranění.

Dalšímu napadení zabránili sousedé, kteří zaslechli zoufalé volání o pomoc. Klackem se snažili udržet berana od zraněné ženy. Jeden z mužů pak zvíře chytil za hlavu, povalil na zem a přilehl. Zachránci však začaly docházet síly a hrozilo, že se agresivní zvíře znovu postaví na nohy. Naštěstí se objevil další muž, který pomohl berana zpacifikovat.